2006. dec 20.

Ki hozza az ajándékot?

írta: Mark yhennon
Ki hozza az ajándékot?

Egy régi vicc, de gondoljunk csak bele:

 

Létezik-e a Mikulás ?

[ANONYMUS] Nekem is nagyon nehéz kimondani, de a Télapó nem létezik! Nos, a fentebb írottakkal nem mondtam el újdonságot, ezt eddig is tudtuk (márminthogy a Télapó nem létezik) de mi van a Mikulással?! Rátok hagyom, döntsétek el Ti! (Segítségül egy kis statisztika. Aki a lejjebb található öt pont elolvasása után is hisz a Mikulásban, az higgyen csak továbbra is, részünkről a logikai érvelésnek nincs több helye.)

1. Egyetlen ismert rénszarvasfajta sem tud repülni! Igaz, háromszázezer, számunkra eddig még ismeretlen élőlény található Földünkön. Ezek nagy része rovar és baktérium, ennek ellenére nem zárhatjuk ki egy repülésre képes rénszarvasfajta létezését sem.

2. Kétmilliárd gyermek (18 évnél fiatalabb egyén) él a világon. De mivel a hindu, a zsidó, a muzulmán és a buddhista gyermekek a karácsonyt nem ünneplik, ez a szám 19%-al (pontosan 378 millióval) csökken. A Nemzetközi Népességszámláló Hivatal adatai alapján egy 3,5 gyermekes átlaggal számolva ez 108 millió családot jelent akkor, ha minden családban legalább egy jó gyerek van (akad).

3. A Mikulásnak 31 órája van az ajándékok kézbesítésére (figyelembe véve az időzónákat, a Föld forgási sebességét és azt, hogy keletről nyugat felé viszi az ajándékokat), ez azt jelenti, hogy másodpercenként 967,7 családhoz látogat el. Vagyis minden keresztény családdal, ahol legalább egy jó gyerek van, a Mikulás egy ezred másodpercet tölt el. Ez idő alatt leparkol, kiugrik a szánjából, lecsúszik a kéményen, megtölti a zoknikat, a maradék ajándékot a fa alá teszi, megeszi a kikészített édességet, felmászik a kéménybe, visszaugrik a szánjába, majd átrepül a másik házra. Ha mind a 108 millió megállást egyenletesen osztjuk el Földünk lakott területein (ami természetesen nem igaz, de jelen esetben egy kis egyszerűsítést talán megengedhetünk), akkor 1,18 kilométerenként van egy család. Így a Mikulás 128 millió kilométert utazik 31 óra alatt. Ekkor még nem számoltuk azt, amire naponta legalább egyszer minden embernek szüksége van, illetve az evést sem. Ez tehát azt jelenti, hogy a Mikulás szánja 1147 km/sec sebességgel halad, ami a hang levegőben mért sebességének 3455-szöröse. Összehasonlításképpen megjegyzem, hogy a leggyorsabb emberi kéz alkotta jármű, az Ulysses űrszonda 43,8 km/sec-es sebessége nagyon gyenge a Mikulás szánjának sebességéhez képest. Mellesleg egy átlagos rénszarvas 24 km/óra (6,66 m/sec) sebességre képes (ha nagyon hajszolják).

4. A szán súlya megint egy érdekes kérdés. Ha azt vesszük, hogy minden családban az egy jó gyerek egy közepes méretű LEGO csomagot kap (ami kb. 0,9 kg súlyú), akkor a szán 97 200 tonna súlyt cipel. Ehhez még jön a közismerten túlsúlyos Mikulás súlya is. Egy átlagos rénszarvas kb. 250 kg súly elhúzására képes. Ha azt vesszük, hogy a különleges "repülő rénszarvas" kb. a 10-szeresét tudja elhúzni annak, amit egy "mezei" bír, akkor is 38 880 rénszarvasra lenne a Mikulásnak szüksége, tehát szó sem lehet "holmi" 8-9 rénszarvasról! Ezzel ismét jelentősen megnövekedne a "szerelvény összsúlya". Mutasson nekem valaki akár egy olyan házat is, amire egy közel 40 000 rénszarvas vontatta, 108 800 tonnás "mikulásjárat" le tud szállni.

5. Micsoda légellenállása lehet 108 800 tonnának, ami 1147 km/sec sebességgel halad? Ez azt jelenti, hogy a rénszarvasok legalább annyira felizzanának, mint az atmoszféránkba bejutó űrrepülőgépek. Az első pár rénszarvasnak 14,3 trillió joule energiát kellene elnyelnie. Másodpercenként! Rénszarvasonként! Röviden: a rénszarvasok egy pillanat, pontosabban 4 ezred másodperc alatt szénné égnének, akkora hangrobbanás kíséretében, hogy a Mikulás rögtön megsüketülne. Míg a rénszarvasok szénné égnek a Mikulás mindezt túlélheti, ha mondjuk egy megfelelően hőálló mikulásruha van rajta. Mivel neki a fenti hőmérséklet meg se kottyan, így maximum csak a ráható centrifugális erő zavarhatja. Ez 17 500-szor nagyobb, mint Földünk gravitációja. Ha esetleg ezt is túlélné, akkor azzal kellene szembenéznie, hogy – mondjuk – 110 kg-os teste (és ekkor egy igencsak csontos Mikulásról beszélünk) 1941,8 tonnányi erővel préselődik a szánjába.

Vagyis, ha valaha létezett is a Mikulás, és el is indult karácsonyi útjára, már rég meghalt… Ha pedig még él, akkor "tök süket"! ( – ros – )


 (A képen: Befana)

Nos, azonban ez a megállapítás kicsit fals. Leginkább a számokkal vannak problémáim. Látogassunk körbe csak az Európai Unióban, és vizsgáljuk meg, hogy kinek ki hozza az ajándékot (vagy éppen a szenet, virgácsot).

Németország: ide nem kell mennie a Mikulásnak, mert itt a Weihnachtsmann (Karácsonyapó) ténykedik. Magyarországon köztudottan a Jézuska tér be egy kis ajándékozást megejtendő. Finnországban a Mikulás a karácsonyi manókkal együtt ügyködik, így ha a szegény öreg influenzás lesz, akkor sincs veszve minden. Angliában is a Karácsonyapó ficcen be a kéményen, ám Svédországban Jultomten, aki egy manó, hozza az ajándékokat. Olaszországba se kell mennie a Mikulásnak, mert ott Befana, a jóságos boszorkány, néhol pedig Babbo Natale ügyel a dolgok folyására, ráadásul még csak nem is decemberben, hanem január 6-án, azaz vízkeresztkor. Spanyolország gyermekeit a napkeleti bölcsek örvendeztetik meg mindenfélével, a portugálokat pedig O Pai Natal, aki a kéményt használja bejáratnak.

Persze Európában további országok is helyet foglalnak, amelyekről nem írtam. Írd meg te kommentben, ha tudsz valamit róluk.

Szólj hozzá

ünnep karácsony télapó mikulás