2018. júl 19.

Player One - Ready?

írta: Mark yhennon
Player One - Ready?

Tegnap volt szerencsé(tlensége)m megnézni a Ready Player One-t. Röviden azt tudnám mondani, hogy ennél nagyobb kamut szerintem életemben nem láttam még. 

“Létrehoztunk egy világot, ami tökéletesen kiszolgálja a középszerű hitványságokra fogékony tömegek vágyát. Ezzel kaszálni fogunk.” - Steven Spielberg a film bemutatója után.

Egy mérsékelten hatékony főgonosz, akinek már csak egy cigi kellett volna a szájába, hogy a legostobábbak számára is rögtön világos legyen, hogy kit kell utálni. Vagy egy világító pink-neon felirat, hatalmas nyilakkal, hogy itt, igen, ő az, ugye, milyen gonosz?

„A néző úgy érzi, hogy most aztán jól meg lett mondva, de mi tudjuk, hogy nem adtunk igazából semmit a pénzükért.” - Steven Spielberg, mikor arról kérdezték, hogy mi ez az alávaló hitványság, amit mozinak mer nevezni.

Egy rakás giccs, egy tiritarka cukormáz, ami belül nem egyszerűen üres, hanem telerakták acéldrótokkal, hogy amikor jóízűen beleharapnál, beletörjön a fogad. Semmitmondó, igénytelen karakterek, akik egyszerűen elsétálnak a rokonaik hullájától, mert ez kellemetlenséget jelent számukra. Egyszerűen csak lépj tovább, mit számít mindez? Hát nem mennyivel könnyebb így harcba indulni a nagy, gonosz multi ellen?

„Van egy vízióm, de azt nem mutatom meg nektek, hanem helyette kaptok egy demagóg, végletekig leegyszerűsített, primitív eszmefuttatást holmi erkölcsi magasságokról, amelyeket a világ már messze meghaladott azóta, de neked nem kell gondolkodnod. Itt van minden készen, instant csomagolásban; itt minden a te érdekeidet szolgálja.” - Steven Spielberg arra a kérdésre, hogy ha ő lenne az USA elnöke, akkor milyen menő lenne az már, ugye?

Ebben a filmben semmi nincs, ami akár egyetlen kósza gondolatot is megérne. Disney-mesékkel egy szinten lévő minimál-üzenet. Ez a jelenet megvan a South Parkból?: „A drog rossz, értem? Ti pedig legyetek jók.” Na most elárultam a film összes mondanivalóját, úgyhogy neked már nem kell elfecsérelned erre több mint 2 órát.

Hasonlóan csalódáskeltő film, ami hirtelen eszembe jut, a Valerian. Egy hatalmas, de elpuskázott lehetőség, amiből végül nem tudjuk meg, hogy mi lett volna az a gondolat, amit el szerettek volna mondani nekünk. Ez elképesztő blöff; egy iszonyatos hazugság, egy mérhetetlenül lekezelő magatartás ez a film a készítői részéről.

„Nektek jó lesz ez is, osszátok be.” – mondta Spielberg, mielőtt belemártogatta a vajas-petrezselymes homárt a ketchup-ba.

Először az jutott eszembe, hogy a DALLAS főcímdala illene ehhez a filmhez (HD Surroundban, 1987-91 között), de aztán eszembe jutott egy sokkal inkább ehhez a filmhez illő zene, ami már önmagában is megteremti a szükséges atmoszférát.

 

Szólj hozzá

ready player one