2007. jan 04.

Tudományos, fantasztikus

írta: Mark yhennon
Tudományos, fantasztikus

Ma megtanulunk villámgyorsan szorozni. Tudományosan, fantasztikusan, de ettől függetlenül ténylegesen.





A feladat legyen mondjuk 21 × 13 = . Hogyan álljunk neki?


Előszöris vegyünk elő egy üres lapot és egy tollat. A lapra rajzoljuk fel az első szám első számjegyét vonalak formájában, kicsit átlósan, balról jobbra, lentről felfelé haladva;egymáshoz közel. Amennyi a szám, annyi vonalat húzzunk egymás mellé. (1. ábra)

A következő lépésben rajzoljuk fel az első szám második számjegyét a fentiek szerint, ám távolabb, hogy jól elkülönüljön a többitől. (2. ábra)

Most rajzoljuk fel a második szám első számjegyét, ám ezúttal a már felrajzoltakra merőlegesen, fentről jobbra lefelé haladva, átlósan. Ezt ismételjük meg a második szám második számjegyével is, kellő távolságra az előzőtől. (3. és 4. ábra)

Most következik a számolás. Elsőször válasszuk le gondolatban a jobb alsó csücsköt, a metszéspontokat számoljuk meg, és a kapott számot írjuk mellé. (5. ábra)

Gondolatban válasszuk le a bal felső csücsköt is, és a matszéspontokat itt is számoljuk meg, és írjuk le mellé. (6. ábra)

A fennmaradó metszéspontokat is adjuk össze, és az eredményt írjuk le az előzőleg felírt számok közé. (7. ábra)

A három számjegyet összeolvasva megkapjuk a végeredményt: 273. (8. ábra) Ellenőrizzük számológéppel.

Ha a feladatban a középső két metszéspont-csomó összege tíznél nagyobbra jön ki, akkor a kétszámjegyű szám első számjegyét adjuk hozzá a megoldás első számjegyéhez. (9. ábra)

  
(Nagyításhoz kattints a képre.)

Egyúttal legyen ez egy találós kérdés is: Mit szoroztunk mennyivel, hogy a 9. ábrán látható rajz felajzolható legyen?

Három vagy több számjegyű számokat is szorozhatunk ezzel a módszerrel, csak némi eltérés van a felvázolt esettől. Ahhoz, hogy ezt elsajátíthassuk, nézzük meg a vonatkozó videót
Math Lesson: A new way to multiply">itt.

Szólj hozzá

számolás tudományos matematika fantasztikus szorzás