2007. dec 16.

A Mikulás túl kövér

írta: Mark yhennon
A Mikulás túl kövér

Egy becsapott világ hamis értékrendje.

A napokban megjelent egy cikk, amely szerint a 4-12 éves gyerekek 53%-a szerint a mikulás túl kövér. Emellett 66%-uk szerint a szán túl lassú, és inkább motorral vagy terepjáróval kellene járnia.

Ezúton üdvözlök mindenkit abból a jeles alkalomból, hogy a jelenlegi civilizáció(?) megkezdte haldoklását.

Az első résznek, mely szerint Miki bácsi kövér, pedig nagyon egyszerű és egyértelmű magyarázata van. A Mikulás (
Miklós püspök) legendáját nagyjából mindenki ismeri, ebbe ne menjünk bele, ám ebből nem következik, hogy kövér lenne.

A kövérség egy szimbólum, amely a békességet, harmóniát szimbolizálja. Mint ahogy (valószínűleg) Sziddhárta herceg (Buddha) se lehetett kövér, hiszen aki csak madáreledelt meg
pránát eszik, annak vajmi kevés esélye van az elhízásra. A szobrok, melyek Buddhát ábrázolják mégis kövérnek mutatják őt. Buddha kövérsége a boldogság és békesség. És bármily távolinak is tűnik a két személy egymástól (térben és időben egyaránt), vannak dolgok, melyek sosem változnak.

Lehet, hogy Miklós püspök nem is volt kövér (erre egyébként nagy esély van, mivel a keresztényüldözések idején elég rendesen megkínozták), de a Mikulás, az ő megszemélyesítője mégis az, a fentiek miatt.

A másik dolog, a Mikulás szánja. Arról, hogy hogyan lett szánkója neki, mikor a püspök gyalogszerrel járt, nem találtam utalásokat, de feltehetjük, hogy a mondavilág kereksége miatt, illetve arra való utalásként került ez a motívum a "mesébe", hogy az Északi-sarkon lakik, és onnan jön a nagyszakállú.

De miért baj ez? A kínaiak szerint csak az a tudás, amely 300 év múlva is tudás lesz. Az a helyzet, hogy az autó (illetve annak őse) még csak 120 éves, és ahogy a kőolajkészletek apadnak, úgy néz ki, hogy nem éri meg a 300 éves kort. Jelen formájában biztosan nem.

Azonban a szánkót már többszáz évvel ezelőtt is használták, persze főleg olyan helyeken, ahol volt hó (a mai Alaszka, Oroszország, stb.), és ma, ahogy kinéztem a havas utcára, láttam szánkózó gyerekeket. Ez az eszköz tehát egyáltalán nem avult el, és ha lesz még hó a következő időszakokban, akkor nem is fog elavulni.

Ráadásul a szán környezetbarát, nesztelen, (ami a mai zajterhelt világban nem egy utolsó szempont), és elkészíthető művészien (faragás, mindenféle kis izé, amivel díszíteni lehet, mint egy hintót, stb.). A szán a tökéletes eszköz a havas tájban való haladásra. És nem kell rá téligumi se.

Persze ezt gyerekeknek így elmagyarázni nem lehet, de a szülőknek lehetősége lenne megmutatni, hogy a múlt az nem egyenlő a gagyival, és ami most van, az nem biztos, hogy jobb, mint ami volt. Nem is feltétlenül rosszabb! Csak más.

Szólj hozzá