2008. okt 24.

A pénzügyi válság tanulságai

írta: Mark yhennon
A pénzügyi válság tanulságai

A pénzügyi válságnak vannak nagyon komoly tanulságai is.

A napokban cikkek jelentek meg arról, hogy több pénzügyi szakember (akikről most kiderült, mekkora szakemberek, muhaha) egyszerűen öngyilkos lett a pénzügyi világválság miatt. Ez a jobik eset, mert vannak olyanok is, akik a családjukat is kiirtották.

A dolog érdekessége abban áll, hogy minket (engem személy szerint is) érint a válság, mégse lettem öngyilkos, csakúgy, ahogyan több tucat ismerősöm se. Pedig nekik is inog a talaj a lábuk alatt, hiszen bármikor kivehetik a seggük alól az autót, elvehetik a fejük felől a házat, stb. És nekik, nekünk, csak ez van. Nincsenek milliárdos részvénypakettjeink, államkötvényeink, biztosításaink, stb.

A helyzet az, mondjuk ki nyíltan: szegények vagyunk, mindig azok voltunk, és a válság ezen semmit nem változtatott. Csak annyit, hogy most tele pofával tudunk röhögni azon, hogy akik elképesztő számokkal és mindenféle mutatókkal dobálóztak pár hete, most nem tudják mit csináljanak.

A kevésbé vicces, de nem kevésbé groteszk megoldás az öngyilkosság. Pedig most megmutathatnák, amit mindig prédikálnak: a pénz nem boldogít. Meg hogy szegényen is lehet élni. Akkor? Hol a követendő példa? Az igazság az, hogy csak duma az egész. Bebizonyosodott, hogy akik ez állították, azok egyszerűen nem tudnak pénz nélkül élni. Inkább meghalnak.

A személyes véleményem az, hogy az ilyen haljon is. Csak azt nem értem, hogy eddig minek élt. A pénznek? Hát sok értelme volt, hogy mit ne mondjak.

Másik nagy tanulság, hogy az eddig normálisnak titulált állapotról (miszerint a hitelből élés az teljesen normális) végre mindenki számára kiderült, hogy ez nem normális állapot. Az ember nem lehet egy életre adós, mert azzal a szabadságát veszti el. A húgom most szándékozik fölvenni lakáskölcsönt, és épp azt számolgattam, hogy a futamidő lejártakor, amikor az utolsó csekket adja a postán ülő alkalmazottnak, 58 éves lesz. Egy életet leél úgy, hogy a bank lakásában, annak kényére-kedvére kiszolgáltatva él.

Egy új világrend van születőben, ahol a hitelezés, a nem is létező pénzek ide-oda csúszkáltatása már valószínűleg nem lesz lehetséges. Vagy legalábbis ekkora méretekben semmiképp sem.

Még egy érdekesség: az orosz tőzsde is megingott kicsit, de a rubel olyan stabilan tartja magát, ami finoman szólva is lenyűgöző, bár az olaj árának esése lehet, hogy az is megingatja majd kicsit.

Még egy gondolat eszembe jutott: ha amédia nem cincálná habzó szájjal ezt az egész dolgot, és nem keltene hisztériát, az egész válság szép csendben lezajlana, és a dolgok megoldódnának maguktól.

Szólj hozzá

gazdaság válság pénzügyi