2009. aug 28.

Meghalt Szergej Mihalkov

írta: Mark yhennon
Meghalt Szergej Mihalkov

Meghalt Szergej Mihalkov, a Szovjetunió, majd az Orosz Föderáció himnuszainak szövegszerzője.

 

Oroszországban közismert volt, mint gyerekvers szerző, az oroszok, gyerekkoruktól kezdve ismerték a veresit.

A halálakor, botrányos felhangokat keltett, hogy a moszkvai metró Kurszkaja-Kol'cevaja állomás felújításakor a frízfelirtara felkerültek Sztálint dicsőítő sorok, amelyek Mihalkov tollából származtak. A helyreállítást végző restaurátorok ezt azzal magyarázták, hogy a felirat a történelmi hitelesség miatt került vissza. Eredetileg a metróállomást felirattal együtt adták át, majd a személyi kultusz elleni harc jegyében, vakolták le.

 

Oroszország jelenlegi himnusza



Mihalkov a szocializmus évei alatt eszméhez hű irodalmárokat képviselt, és többször felszólalt a disszidens ellenzéki írók, mint Paszternak (a Doktor Zsivágo írója) vagy a Szolzsenicin ellen. Mélyen hitt az eszmében, a sorait, írásait soha nem vonta vissza. Az irodalmi műfajok mindegyikében aktívan alkotott, de az ismertséget számára elsősorban a gyermekversek hozták. A gyermekirodalomhoz végtelen komolysággal, és elhivatottsággal viszonyult.

 

A képen látható felirat szövege: "Bennünket Sztálin nevet fel a nép hűségére"

Mihalkov

 



97 éves korában hunyt el az egyik moszkvai klinikán. Egyházi temetése augusztus 28-án kezdődött a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban, és egész éjjel folytatódik. A templom előtt hosszú sorban állnak a végső búcsúra érkező emberek. A temetési misét holnap reggel 9 órakor végzi el a minden oroszok pátriárkájának, Kirillnek a segédje, a Zarajszkij Merkurij püspök, majd 11 órakor megjelenik a búcsú szertartáson maga a Kirill pátriárka is. Várhatóan ő mond búcsú szavakat Mihalkov temetése előtt.

 

A Szovjetunió himnusza
Oroszország jelenlegi himnusza (feldolgozás)

Forrás: NewsRu
Fordította: Szása
Minden jog fenntartva!
2009. 08. 28.

Szólj hozzá

közélet metró oroszország moszkva mihalkov szergej