2010. ápr 29.

Új veszély: Cryptococcus

írta: Mark yhennon
Új veszély: Cryptococcus

Ugye már nem rettegsz a H1N1-től? Hát persze, hogy nem. Túlélted ezt is egy világgazdasági válsággal egyetemben. De az mégsem jó, ha minden klappol, ezért a kutatók új veszedelmet találtak: Cryptococcus gattii, az új globális veszedelem.

 

Az USA észak-nyugati részén és Brit-Kolumbiában (dél-nyugat Kanada) a nyilvántartások szerint egy veszélyes gombafaj szedi áldozatait az emberek és az állatok közt egyaránt.

A levegő útján terjedő Cyptococcus gattii főleg azokra a betegekre jelent komoly veszélyt, akik transzplantációs műtéten estek át, AIDS-ben szenvednek, vagy csak legyengült az immunrendszerük. Azonban az új törzs genetikailag eltér az ismert változatoktól, és veszélyezteti a teljesen egészséges embereket is - írja a Reuters.

Edmond Burns, a Duke Egyetem Észak-Karolinában végzett vizsgálatában megállapította, hogy a gombatörzs elterjedt a régióban, és lehet, hogy hamarosan a szomszédos területekre is átterjed. Azt is megállapította, hogy a halálozás rendkívül magas, az összes vizsgált esetben a betegek 21%-a meghalt. A vizsgált időszakban (1999-2003) a kutatás kizárólag a Vancouver-szigetre korlátozódott. 2003-tól 2006-ig a gombatörzs átterjedt Brit-Kolumbiába, majd 2005-től 2009-ig Washington és Oregon (USA szövetségi) államokba is. A terjedés útjából arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a fertőzés hamarosan Észak-Kaliforniára is kiterjed.

Ezek a spóraképző gombák két héten belül a következő tüneteket okozhatják: több hetes köhögés, éles mellkasi fájdalom, légszomj, fejfájás, láz, éjszakai izzadás, fogyás. Ezt a gombát csak a súlyos fagy pusztítja el, és az éghajlatváltozás csak hozzájárul annak terjedéséhez.

В США и Канаде распространяется смертельно опасный штамм грибка

Forrás: Newsru

Szólj hozzá

egészség veszély gomba járvány világjárvány spóra spora cryptococcus gattii