2011. feb 28.

Zalkotmány

írta: Mark yhennon
Zalkotmány

"Mi, az Egyesült Államok népe attól vezetve, hogy tökéletesebbé tegyük az Uniót, megvalósítsuk az igazságosságot, biztosítsuk a belső nyugalmat, gondoskodjunk a közös védelemről, előmozdítsuk a közjót, biztosítsuk a szabadság áldásait magunk és utódaink számára, meghagyjuk és bevezetjük az Amerikai Egyesült Államok jelen alkotmányát."



A fenti néhány sor az USA alkotmányának első sorai. Preambulum. Vityának hála, már ezt is tudjuk. Vityának hála immár Sch Mit Tesz Isten Pál is tudja, hogy mit jelent e szó még ma is dicső nemzetünk számára. Pali mindent tud. Mindenről. Csak azt nem, hogy a preambulum szó nincs beleírva az Alkotmányunkba. Igazság szerint az sincs, hogy Előszó. Valahogy sehol a világon nem szokás az alkotmányok elejére odaírni, hogy a most következő 4-5 sor a később következő alkotmány preambuluma, hiszen, ha valaki kezébe veszi a néhány oldalas dokumentumot, az magától is látja, hogy nem egy házidolgozatot tart a kezében, hanem egy alapvető emberi jogokat tartalmazó jogiiratot .

Viktor király (ezen a néven az Első, valamint b. neje Tömjén Zsolt) kifüggesztetné a preambulumot minden költségvetési intézmény falára, ha lenne, de nincs. Mármint előszó. Költségvetési intézmény van, több is, mint kéne. Csak preambulum nincs. De képzeljük csak el a fenti szöveget bekeretezve egy okmányiroda falán. Én azt gondolnám, hogy ha lapozok, akkor ott lesz a többi része is az alkotmánynak, hiszen ez így önmagában nem jelent semmit. Hiányzik hozzá a "jelen alkotmány", amiről szó van; ami nincs jelen.

Szeretnék konstruktívan hozzájárulni a kérdéshez, ezért lássuk, mit is írhatnánk a Magyar Forradalmi Királyság/Köztársaság/Forradalmárság (ez még nem teljesen világos számomra) Alkotmányának bevezetőjeként. Azt nem írhatjuk, hogy "Isten kegyelméből Horvátország, Kunország és a Nyugat-Dunántúl királya". De azt igen, hogy mi a célja az alkotmánynak. Igaz, hogy ez imperialista hozzáállás, és máshol bevált gyakorlat, de hátha most az egyszer nem lenne olyan nagy baj, ha a már működő, bevált példákat vennénk át. Írjuk egyszerűen csak azt, hogy azért hoztuk létre az Alkotmányt, hogy magunk és a felnövekvő generációk számára biztosítsuk az élethez, szabadsághoz, boldogságra törekvéshez való jogot.

 

Szólj hozzá

fidesz szánalmas viktor alkotmány schmitt pál