2006. ápr 18.

A húsvétról

írta: Mark yhennon
A húsvétról

Kicsit eretnek, de szerintem tényszerű.

Na, az idén is megünnepeltük, hogy Jézust felhúzták a keresztre. Persze, harmadnapra feltámadt, és ezzel megváltott minket a bűneinktől. Micsoda öröm, most már mindenki azt csinál, amit akar. Lehet büntetlenül Isten nevét hiába szánkra venni, az Úr napját megszenteletlenül hagyni, nemtisztelni apánk és anyánk, ölni, paráználkodni, lopni, hazudni és mások becsületében kárt tenni, felebarátunk házastársát igen megszeretgetni, mások tulajdonáért sóvárogni. És ez csak a jéghegy csúcsa. Most már szabad gőgösnek, haragosnak, irigynek, paráznának, torkosnak, fösvénynek és lustának lenni (ez utóbbi a "modern" emberen meg is látszik, főleg a zsírpárnáit szemügyre véve).

Tulajdonképpen a keresztény ünnepek, valamilyen rejtélyes oknál fogva, egybeesnek az egykori "pogány" ünnepekkel. Például a húsvétkor alkalmazott "meglocsollak, nehogy elhervadj" a korábbi vallási kultuszokban is jelen volt. A víz, mint a sperma szimbóluma, a termékenység áldása a nőre, hogy nehogy áldatlanul maradjon, tehát nehogy elhervadjon. Mert az áldás a gyermek. (Felteszem, hogy a szaporodást az olvasók ismerik, úgyhogy most ebbe ne menjünk nagyon bele).

Egyébként szerencsések vagyunk, hogy Jézust nem vízbe fojtották, mert akkor most akvárium lenne a templom tetején.

Ragaszkodjunk még egy kicsit a kereszthez. Miről is van szó? A kereszt a Római Birodalomban arra szolgált, hogy arra embereket szögeljenek. Amikor (a maihoz kísértetiesen hasonlóképp) "hithű" papok járták a rabszolgatelepeket, keresztet vittek magukkal, hogy "lám, ha nem imádjátok az Istent, ti is ide fogtok kerülni, így fogtok járni". És a rabszolgák persze nem voltak hülyék, hogy ilyen semmiségek miatt meghaljanak, úgyhogy imádták a keresztet.

A nyuszi és a tojás, mint tudjuk, szointén a termékenység szibólumai. A bárány pedig a zsidó vallában az áldozat, amit az Úr tiszteletére kellett bemutatni.

Természetesen senki vallási önérzetébe nem szeretnék belegázolni, csak nem árt tudni, hogy mi, miért és hogyan van. A református egyház jelképe például nem a kereszt, hanem az Esthajnalcsillag, amely Betlehenbe vezett a három királyokat.

Azt hiszem mára ennyi elég lesz.

Szólj hozzá

húsvét vallás