2006. júl 04.

Orgialiszt

írta: Mark yhennon
Orgialiszt

"Több liszt, mint kolbász." vagy a "Lisztből van a kerítés."
Az Orgialiszt (Copyright (C) Ferencvárosi Malom Rt.) elnevezés a 19. századból származik. Akkoriban Liszt Ferenc volt a Ferencvárosi Malom reklámarca, így bármerre is járt, mindenhová magával vitte, nem csak az orgiákhoz szükséges zenei hangulatot, de az Orgialisztet is, amely így lassanként elmaradhatatlan kelléke lett a Liszt-zenével aláfestett Liszt-orgiáknak. Ebből az időből származik a jól ismert "Megkérem a lisztesmolnárt, őrölje meg a búzámat..." kezdetű nóta is.


Elsőként a Bécsi Udvar szórakozása lett ez a fantasztikus termék, amelyből a Liszt-orgiákra Orgialisztből sütött bécsi fánkot sütöttek, ítt figyelt fel az ifjú Lisztre a jó öreg Ludwig von.

Párizsban már (finoman szólva is) epekedve várták a Hölgyek, a "Hölgyek" és az elhanyagolt Dámák a friss Lisztet (ide értve a zeneszerzőt és a sütőipari terméket is).

Londonban is végigsöpört a Liszt-járvány. Nők hada kereste Lisztet és A Lisztet (Orgialiszt). Ekkor virágzott fel a plakátipar a ködös Albionban, és innen indult hódító útjára a reklámdömping néven ma is ismert szellemi bűncselekmény.

Aztán Liszt Weimarban letelepedett, felbontotta kizárólagos szerződését a Ferencvárosi Malommal, nem is zenélt egy darabig, inkább csak írta a zenét, majd 1857-ben a Zeneakadémia egyik alapító tagja lett.

A Ferencvárosi Malom, Liszt 1886-os halála óta már nem gyártja az Orgialisztet, állítólag Liszt mellé temették az Orgialiszt receptjét. A szóbeszéd szerint "Ahol a Liszt, ott a liszt." Több közmondás is őrzi a rég letűnt orgiák emlékét, például a  "Több liszt, mint kolbász." vagy a "Lisztből van a kerítés."

Szólj hozzá

orgialiszt