2006. sze 19.

Almodóvar - Volver

írta: Mark yhennon
Almodóvar - Volver

Szombaton megnéztük. Kicsit zagyva bejegyzés a filmről.

 

Szombaton megnéztük Almodóvar Volver című új filmjét.

 

Nem vagyok nagy műelemző, úgyhogy próbálom kerülni a magvas gondolatokat; főleg a saját érzéseimet, benyomásaimat fogom megírni.

 

Adott egy család: apuka, anyuka, gyerek (lány - ez fontos momentum). Mindenki boldog, a nők eljárnak mindenfelé, barátnőkhöz, (haldokló) nagynénihez. A lány tipikus mai tini, állandóan SMS-ezik, semmire sincs gondja.

 

Aztán az apa megpróbálja megerőszakolni a lányt, mire az leszúrja. A sztori tulajdonképpen itt kezd kibontakozni.

 

 

 

Hogyan rejtsünk el egy hullát? Vegyük önhatalmúlag bérbe a szomszéd éttermet, a tulaj ugyanis elutazott, majd sodródjunk az eseményekkel. Amikor bejön egy helyes srác, és a stábjának vacsorát rendel tegyünk úgy, mintha miénk lenne az étterem. Fogjunk össze a szomszédokkal, pénzünk nem lévén kunyizzuk e tőlük az otthon fellelhető élelmiszer-készleteket, és szolgáljuk fel a vendégeknek, végül tegyünk szert jelentős haszonra.

 

Közben meghal a nagynéni, akinek már nem volt teljesen tiszta a elméje. Hogyan maradhatott mégis életben? Hogyan volt képes magára főzni, de úgy ám, hogy minden látogatáskor össze volt készítve a látogatóknak a pakk?

 

Ki a rejtélyes "orosz" fodrászsegéd? Hová tűnt el a szomszéd anyukája évekkel ezelőtt? Tényleg Raimunda (Pénelopé Cruz) édesanyja fekszik a koporsóban, a néhány évvel ezelőtt bekövetkezett tűzvészben elhunyt férj mellett?

Az összetartás, az egymásra kacsintás, kölcsönösen elhallgatott és megbocsátott vétkek, bűnök, feloldozások... életutak. Az önként vállalt gondoskodás nagynéniről, a rákos szomszédról, talán a lelkiismeret megnyugtatására.

 

Érdekes módon nincsenek melegek a filmben, bár Almodóvar elszeretettel veszi be ezt a "jelenséget" filmjeibe. Az egész sztori során szinte egyetlen férfi sem tűnik el. Az apukát az elején elteszik láb alól. =) Könnyen érthető, szellemes film, könnyed humorral. Érdemes megfigyelni a déli-spanyol tartományokra jellemző épületeket. (Északon elterjedtebb a csempézett fal és padozat.)

 

Nekem kifejezetten tetszett ez a film, mindenkinek csak ajánlani tudom.

 

Olvasd el ezt is: [[origo]

 

Szólj hozzá

almodovar volver