2006. dec 30.

Husszein halott! Éljen!

írta: Mark yhennon
Husszein halott! Éljen!

Szaddam Husszeint felakasztották. Vidám dolog, ennek örömére gyorsan robbantottak is itt-ott Irakban, aminek 37 ember esett áldozatul.



Ismert, hogy az USA azzal indokolta meg Irak megszállását, hogy ott bizony vegyifegyverek* vannak. És hogy honnan tudták biztosan? Hát megőrizték a számlákat. Na, annak rendje és módja szerint le is rohanták a szemét mocskos terroristákat, és végül nem találtak semmit. Á, nem az olajért mentek, dehogyis, aki ezt állítja az egy szemét rohadt terrorista.

Annak rendje és módja szerint ki is rabolták az országot, az emberiség bölcsőjeként emlegetett Babilóniát úgy feldúlták, ahogy eddig még soha, senki. És olyan kárt okoztak ezzel a világörökségben, amelyet már nem lehet helyrehozni. Viszont kellett egy bűnbak. Miért ne lehetne Husszein? Hiszen ő a főterrorista, aki nem engedte a fegyverzetellenőröket az országába, és sumákolt is, a nyavalyás.

Itt két szálon futnak az események. Az egyik, hogy Husszeint a Hágai Nemzetközi Bíróságra vitték, ahol tisztességes (fogjuk rá) eljárásban elítélték a tetteiért, és büntetést szabtak ki rá. Majd amerikai nyomásra visszaszállították Bagdadba.

A másik szál pedig ismerős lehet a magyar történelemből, nevezetesen: az '56-os eseményekkel lehet párhuzamot vonni. Megalakult egy bábkormány Irakban, amely demokrácia nevében halálra ítélte a volt diktátort. Ismerős helyzet, nemde? Annak idején a szovjetek is így végeztették ki Nagy Imrét, és ültették helyére Kádárt. Hiába, nincs új a nap alatt...

És most, ebben a fene nagy demokráciában - nevezzük nevén - vallásháború van, és a dicsőséges amerikai hadsereg (amely költségeiben már régen túlszárnyalta, és emberveszteségben is szélsebesen közelít a Vietnami háború veszteségeihez) tehetetlen. Viszont ne legyünk egysíkúak, lássuk az amerikai megszállás előnyeit is: lehet kapni hamburgert! Hoppá! Azért ez nem mindennapi.

Az iraki nép egy része örül a kivégzésnek, másik része nem. A nemörülők főként azért nem ropják a bagdadi utcán az örömtáncot, mert a közbiztonság szó jelentése ezentúl már csak nosztalgia.

Tanulság: meghalt a király, éljen a király.

*Csak halkan és zárójelben: szerintem az USA-ban is vannak vegyifegyverek. Rohanjuk le.

UPDATE: Ezt okvetlenül olvassátok el, és ki-ki értelmezze saját belátása szerint.
 

Szólj hozzá

usa irak megszállás szaddam husszein