2007. jan 25.

Szűznemzéssel születtek

írta: Mark yhennon
Szűznemzéssel születtek

Ezúttal nem Mária, hanem Flora.



Az állatvilágban nem rendkívüli a szűznemzés, és a nemváltás sem.

Nemváltás akkor következik be, ha egy populációban például a hím egyedek száma radikálisan lecsökken vagy mid elpusztul, a nőstények egy része átalakul hímmé, és ugyanez visszafelé is működik. Ilyenfajta változásra képes többek közt a
bohóchal (ifjabbak kedvéért: Nemo), illetve további halak, hüllők és békák egy része. (Ajánlott film: Jurassic Park)

A szűznemzés (partenogenezis) akkor fordulhat elő, ha egy adott terület megfelelő életkörülményeket biztosít az adott állatfaj egyedei számára, de nincs fajtárs a közelben.
A faj fennmaradása érdekében szükséges ez a fajta szaporodás. Persze itt is fennáll a veszélye a beltenyészet kialakulásának, amely rövid távon az előnyös tulajdonságok kidomborodását, fajsúlyossá válását jelenti, de hosszú távon degenerációt, korcsosulást eredményez.

Utóbbi történt az angliai Chester állatkertjében, ahol egy komodói sárkánygyík (Varanus komodensis) termékenyült meg, és rakott le 10 tojást, melyből három megsemmisült, a maradék hétből szerdára már öt kikelt.

A komodói sárkány 3 méteresre is megnőhet, súlya elérheti a 100 kilogrammot, és (bár ez nem látszik, ha éppen csak cammog) akár 18 km/h sebességgel is képes szaladni, emellett nem veti meg az emberhúst sem, úgyhogy ha valaki ilyesmit lát a Nagykörúton, akkor inaljon lóhalálában, lehetőleg ellentétes irányba.

Landkarte Indonesien - Komodo02

Image

Szólj hozzá

természet gyík sárkány varánusz szűznemzés komodó komodói sárkánygyík