Halálos vitamin
A Koppenhágai egyetem klinikai kutatócsoportja Gorán Beljakovics vezetésével kiterjedt vizsgálatot végzett arra vonatkozóan, hogyan hatnak a szervezetünkre a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus vitaminok. A vizsgálatokban 180 938 személy vett részt, 47 kísérlet keretében. A kutatók Cochrane Collaboration által kidolgozott módszertan szerint végezték el a hatásosság vizsgálatokat.
A vizsgálatok a következő „meglepő” eredményeket hozták: a komplex adalékok a halálozási arányt 5%-kal megnövelték. Amikor az adalékokat külön alkalmazták, a béta-karotin a halálozást 7%-kal, „A” vitamin 16%-kal, „E” vitamin 4%-kal emelte. A „C” vitamin ellentmondásos eredményeket mutatott, de amikor a kísérletek során külön vagy más vitaminokkal kombinálva alkalmazták, a halálozási mutató 6%-kal nőtt.
Az egyetlen olyan adalék, amely pozitív eredményeket mutatott: szelén. Ez az adalék 10%-kal csökkenti a halálozási arányt. A kísérleteket a kutatók a következő összegzéssel zárták: „Kutatási eredményeink ellentmondanak azoknak a megfigyeléseknek, amelyek állítása szerint az antioxidánsok erősítik az egészségünket. Ennek – szerintük – többféle magyarázata lehet, elképzelhető, hogy a szabad gyököket pusztítva, fontos immunrendszereket is semlegesítjük. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a megfigyeléseik kizárólag a szintetikus vitaminokra vonatkoztak, a zöldségekre, és a gyümölcsökre nem.
A Times-ban történő publikálást követően, az angol szív-betegségeket támogató alapítvány arra szólította fel az érintetteket, hogy a vitaminok helyett, igyekezzenek egészségesen étkezni, és inkább zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszanak.
Forrás.