2007. már 22.

A víz világnapja

írta: Mark yhennon
A víz világnapja

Az ENSZ 47. Közgyűlése az illetékes dublini és Rio de Janeiro-i konferenciák javaslatára március 22-ét a Víz Világnapjává nyilvánította, és így 1992óta, most már több mint egy évtizede emlékezünk meg e természeti kincsünkről, minden évben más és más összefüggéseire rámutatva.



A Föld felületének 71%-át víz borítja, ennek kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sósvíz, melyek a tengerekben, illetve óceánokban helyezkednek el. Az édesvízkészlet gleccserek és állandó hótakaró formájában található részét nem számítva, az édesvíz 98%-a felszín alatti víz, ezért különösen fontos a felszín alatti vizek védelme. Magyarország ivóvízellátásának több mint 95%-a felszín alatti vizeken alapszik.

Néhány érdekességet gyűjtöttem össze ebből az alkalomból. Először is itt van a víz körforgása, amelyről mindenki tanult az első földrajzórák egyikén.



A víz nemcsak az egyik leggyakrabban előforduló anyag, de megjelenése is igen változatos. Rálelhetünk folyókban, tavakban, tengerekben, vízesésekben...



... de a gejzírekből feltörő gőz is víz...

 

... sőt, a jég is vízből van, csakúgy, min a jégvirág az ablakon, vagy a hó, amely lavinaként zúdul alá...

Hegyoldalon lezúduló lavina

...a pára is vizes képződmény, amelyen megtörik a napfény, akárcsak a köd...



... a kanyon pedig nem más, mint víz által kivájt folyómeder...



...71% víz pedig így néz ki egyben...



Az elemek kapcsolata:
Tűz és víz

Víz és fa

Víz és fém

Víz és föld


A felhő is vízből van, ebből lesz az eső, ha megfagy, akkor jégeső, ha pedig nagy szél és villámlás kíséri, akkor vihar.



Persze a víz még többfélképpen is megjelenhet, attól függően, hogy milyen hatás éri. Földrengés esetén cunami lesz belőle, túl sok eső esetén sárlavinává válik a benne oldott föld, stb. Megállapíthatjuk, hogy a víz a leghatalmasabb elemek egyike. Arról már nem is beszélve, hogy cápák laknak benne, tehát még veszélyes is. Mutassunk tehát egy kicsit több tiszteletet az elemi erőknek.

Nézd meg ezt is:
Az emberi tevékenységek hatása a vizekre.

Érdekesség: miért fagy meg a meleg víz hamarabb, mint a hideg?



"Vizes" háttérképek a WWF honlapján.
További háttérképek és képernyővédők a WWF oldalán.

 
 

Víz.Lap.hu,


Ez az intro
itt található.

Szólj hozzá

március víz 22 világnap