2007. már 22.

Robbanás az atom-tengeralattjárón

írta: Mark yhennon
Robbanás az atom-tengeralattjárón

Robbanás történt egy angol „Trafalgar” osztályú atom meghajtású tengeralattjárón (HMS Tireless).
A robbanás Alaszka partjaitól 320 km –re történt, amikor a tengeralattjáró a jég alatt tartózkodott. A tengeralattjárón 110 főnyi legénységből ketten meghaltak, többen megsebesültek. A robbanás a hajó orrészében történt, kb. 40 m-re az atomreaktortól. A hajó levegőtisztító berendezésének a hibája okolható a történtekért. Az európai szakértők feltételezik, hogy a robbanás radioaktív szivárgást is eredményezett.



A védelmi minisztérium elrendelte az összes hasonló légtisztító berendezés felülvizsgálatát, és ennek megtörténtéig megtiltotta a használatukat.

Tireless tengeralattjáró nemrég töltötte be a 23 éves kort. Többször volt javításon. 2000-ben a reaktor hűtő csövein kellett javítani a repedéseket. A tengeralattjáró egy évvel ezelőtt esett át teljes felújításon, minek utána „Tomahawk” típusú, atomtöltet hordozására is alkalmas, rakétákkal szerelték fel.

Ebben az évben ez már a második baleset, ami az atom-tengeralattjárókat ért.  Január 9. –én egy amerikai tengeralattjáró a Hormuzi szorosban ütközött össze a japán Mogamigawa tankerrel felszínre merülés közben.

Forrás:
www.newsru.com

Szólj hozzá

baleset