2007. ápr 26.

Hóvirág

írta: Mark yhennon
Hóvirág

A vidékre, természetbe szabadított városi, (főleg székesfővárosi) prolinál nagyobb állat az egész Föld kerekén nincs.

Amikor kiccsaládját elviszi rándulni a természetbe kifele, olyan marhaságokat tud mondani, hogy az valami fantasztikus. Például az egyik kirándulásunkon, a természet lágy öliben a mellettünk haladó társaság egyik férfitagja a következőt mondta:

- Nem értem, miért nem lehet hóvirágot szedni. Attól még a hagymája megmarad, semmi baja nem lesz tőle, ha leszedik a virágát.

Az ilyen embereket miért nem kötelezik legalább a Biblia elolvasására? Különös tekintettel az alábbi részre: "Szaporodjatok és sokasodjatok, és népesítsétek be a Földet..." Vagy küldenék be egy általános iskola ötödik osztályába biológiaórára, ahol az egyedfejlődésről tanulhatna kicsit.

Ugyanis a hóvirág sem passzióból hoz virágot. Hanem azért, hogy szaporodjon és sokasodjon. Akármilyen furán is hangzik, a földben tartózkodó gyökér, hagyma sem él örökké, reprodukálódnia kell, ezt pedig a virágzás - beporzás - megtermékenyülés - mag/terméshozam - maghullajtás - téli álom - tavaszi kikelés körforgás biztosítja. Ha letépjük a virágát, azzal elvesszük a lehetőségét a reprodukálódásnak. Emberre átültetve ez kb. annyi, mintha a pasit kiherélnék. Élni él attól, csak utódot nem tud nemezni. Az élete értelmétől fosztjuk meg a növényt.

És az őt kísérő prolidámák meg helyeselnek neki, hogy milyen frankót mondott, és hogy szerintük is az összes hóvirágot le kéne kaszálni, és piacon árulni, ami meg nem kel el, azt kidobni a trágyadombra.



Szólj hozzá

proli növény védett pesti hóvirág