2007. jún 08.

Hajléktalansors - riport az "Öreggel"

írta: Mark yhennon
Hajléktalansors - riport az "Öreggel"

Riportot készítetem egy hajléktalannal (nevezzük "Öreg"-nek).

Úgy adódott, hogy huzamosabb időt kellett eltöltenem a Blaha Lujza téren, míg vártam valakit, és elütendő az időt, kértem egy riportot az "Öreg"-től. A teljes, egy órás beszélgetést nem rakom fel, csak néhány érdekesebb részt vágtam össze.

A riport első része az örök kérdésről szól: Hogyan lett hajléktalan?



A második rész a családról szól, ami volt.



A harmadik rész tartalma az ételről, munkáról, tisztálkodásról szól. A túlélésről...



A negyedik részben a rendőrökről összegyűjtött tapasztalatok vannak, a rendőrök viselkedése a hajléktalanokkal, a rendőrbotrány, stb.



Az ötödik rész kicsit vegyesebb. Itt szó van a fiatalokról, akik hétvégente buliba mennek vagy onnan jönnek; a hittérítőkről (levágtam, hogy melyik vallás képviselőiről van szó), és a melegekről.



A hatodik rész könyvekről szól, TV-ről, a nyilvános WC-k hiányáról, és a Kossuth téren kialakult kerti-party-ról.



A riportban elhangzó könyv Oscar Lewis: Sánchez gyermekei. Oscar Lewis 1964-ben – nálunk 1968-ban – megjelent könyve, a Sanchez gyermekei bombaként robbant az irodalmi közéletben. A szegénységről, Mexikóváros nyomornegyedének lakóiról írott szociográfiája egy távoli, szokásában és kultúrájában eltérő világra irányította rá Amerika és Európa figyelmét. Irodalmi sikerét az egzotikus témán túl sajátos írói módszerével aratta: egy család minden tagjával magnóra mondatta életét, s szóhasználatukat, nyelvi fordulataikat híven megőrizve egyszerre több oldalról mutatta be a nyomornegyed mindennapjait. Lewis antropológus volt és nem szépíró – az indiai és a mexikói paraszti életmód tanulmányozása után fordult a nagyvárosi szegényekhez –, érezhetően a kívülálló, a tudós megfigyelő pozíciójából írta le hőseit, a Sánchez családot. Nem formálta regénnyé sorsukat, a "nyers valóság" drámai erejében bízott. Lewis e szegénység kultúráját akarta feltárni, a "korunkbeli szegénység belső életét" kutatta.

A hetedik rész a hajléktalanszállókról, a kéregetésről és a BKV új járműveiről (Combino és Volvo).



A nyolcadik részben a jövő terveiről van szó.

Szólj hozzá

video hajléktalan riport sors