2008. jan 09.

Összeomlik a Microsoft?

írta: Mark yhennon
Összeomlik a Microsoft?

A birodalom bukásának első napjait éljük.




Történt pedig, hogy a jó öreg Bill, a CES napján a tükörbe nézett, és azt mondta:

- Én nem akarok többé a Microsoft vezérigazgatója lenni. Nyugdíjba akarok menni, tejbepapit adni az unokáimnak, hokimeccsre járni, vagy a Floridai nyugdíjas-paradicsomban tengetni életem hátralévő napjait. Vagy...?!*

Elhatározását azonnal tettek követték, és bejelentette távozását a cég éléről. De milyen céget hagy maga után? A dolog itt kezd érdekessé válni.

A Microsoftot az USA kormánya többször megpróbálta feldarabolni, annak monopolhelyzetére illetve valamilyen "hopp, mit találtam a fiókban" törvényekre való hivatkozással (Pannóniából ismerős lehet a sztori, csak odaát nagyban csinálják). A feldarabolásra többféle verzió volt, pl. az MSN, az Office fejlesztői csoport, stb. leválasztása, meg hasonlók. De ezek nem valósultak meg. Bill Gates erős kézzel, ami minden elismerést megérdemel, egyben tartotta a birodalmat.

A cég életében voltak komoly hullámvölgyek. Ilyen volt az is, amikor Bill nem szoftverfejlesztéssel, hanem igazgatósági teendőivel foglalatoskodott. Ezekből az időkből származik az NT és hasonlók, mindenidők legrosszabb Microsoft operációs rendszerei és alkalmazásai. Amikor valami történt az alkalmazásokkal, de igazából se a külcsín, se a belbecs nem változott igazán, csak a verziószám nőtt. Aztán Bill visszatért a tervezőasztalhoz, és a Microsoft újra alkotó céggé vált. Megjelent például az XP (2001), amely a Windows 95 óta a legnagyobb előrelépés volt.

Most az "agymen", akinek vannak ötletei, és képes is megvalósítani azokat, elmegy nyugdíjba. Marad utána egy
Vista, amelyről megjelenése előtt azt mondták/tuk, hogy vagy elsöprő siker lesz, vagy totális bukás. Egyelőre, jelen formájában a bukásra van nagyobb esély. Többek közt azért, mert több olyan fejlesztés maradt ki belőle, ami alapjaiban szervezte volna újjá a Windows rendszert. Az egyik ilyen lett volna az új WinFS fájlrendszer. Ez a mai napig nem készült el, és a Microsoft mélyen hallgat róla.

Tehát marad egy félkész rendszer, amihez készülőfélben van az SP1. Marad egy Windows Live (ide értve az MSN, WLM, Silverlight, OneCare, stb.), amelyek jelentős része még béta állapotban leledzik. Marad egy újszerű, zászlóshajóként is funkcionáló Office csomag (csak a Word, Excel, PowerPoint, Outlook kapott új külsőt, a többi program nem), amely eléggé
felduzzadt már az idők folyamán. A sort lehetne még folytatni, de a lényeg látható: félkész vagy nagygenerálra szoruló alkalmazások tucatjai maradnak a fejlesztőkre. Emellett úgy tűnik, hogy a Microsoft a jelenlegi (fejlesztésre váró, lásd, mint fent) szoftverekkel és hardverekkel (mert az is van nekik rogyásig) elérte technológiájának csúcsát, ahonnan már nem vezet út tovább. Vagy ha igen, akkor egy nagyon ködös, göröngyös, elszáradt fákkal szegélyezett holdbéli táj felé.

A kérdés tehát adódik: mi lesz ezután? Főleg, hogy olyan versenytársak vannak a pályán, mint az USA kormányának bizalmát élvező Google, vagy a SuSE-t birtokló Novell, illetve a hihetetlenül megerősödött Apple, a böngészők terén a fiatalos lendülettel suhanó Firefox, stb.

*Bill Gates utolsó napja, és ötletei a jövőre nézve (CES 2008).

 
Szólj hozzá

microsoft bill gates