2008. jan 24.

Gagyi-díj

írta: Mark yhennon
Gagyi-díj

Vannak jeles alakjaink, akik néhány év múlva díjazottak lesznek. Íme a 2030-as év díjazottjai.

 

A Karinthy-gyűrűt 1975 óta minden évben, június 24-én, Karinthy Frigyes születésének évfordulóján osztják ki a szatirikus és humoros műfaj kimagasló alakjainak. Alapítója és adományozója a Magyar Rádió elnöke.

Kapja: Bochkor Gábor és Boros Lajos megosztva
 

A Jászai Mari-díjat 1953-ban alapította a kormány színművészeti díjként. Névadója Jászai Mari, a drámai színjátszás nagy művésze volt.


Kapja: Erdélyi Mónika

Kossuth-díj
magyar kitüntetés. Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15-e centenáriuma alkalmából alapította. A tudomány, a művészet és irodalom területén, valamint a szocialista termelőmunkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket, csoportokat jutalmazták vele. A minisztertanács adományozta, 1963 óta csupán kulturális és művészeti alkotó tevékenységért adják. 1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. Alapításakor 2, 1951-től 3, 1953-tól 4 fokozata volt; 1977 óta újból 2 fokozatú. Március 15-én adják át.


Kapja: Gáspár Győzike és Király Linda megosztva


Az Ybl Miklós Díjat 1953-ban alapította a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa (1069/1953. (XI. 6.) határozat), mely az építészeti tevékenységért kapható legrangosabb szakmai kitüntetés. 1964-ig évente hat I. és hat II. fokozatú díjat adományoztak, 1964-1977 között harmadik fokozatú díj adományozására is volt lehetőség, majd 1978-tól évi tízre csökkent a díjban részesíthetők száma.

Kapja: a DBR Metró-projekt igazgatótanácsa


A Liszt Ferenc-díj kiemelkedő zenei és előadó-művészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetés.

Kapja: Kistehén és Gumimaci megosztva


A Pulitzer-díj a világ legrangosabb újságírói kitüntetése, amelyet az Amerikai Egyesült Államokban adnak át. Az újságírói tevékenység mellett irodalmi és zenei teljesítményekért is osztanak díjakat. A legelső Pulitzer-díjat 1917. június 4-én adták át, mostanában pedig minden év áprilisában jelentik be a nyerteseket. Nevét a díj anyagi alapjait megteremtő Pulitzer József magyar származású amerikai sajtómágnásról kapta.

Kapja: Havas Henrik

(A cikk összeállításánál nagy segítség volt a Wikipedia.)

 

Szólj hozzá

díj pulitzer karinthy jászai