2008. aug 21.

Védett férfiak

írta: Mark yhennon
Védett férfiak

Annyit hallottam már erről a könyvről, hogy muszáj volt elolvasnom. Elkértem hát Alextől.

(Alex az a srác, akivel gyakran összejövünk, jól érezzük egymást, stb. Olyan pasim-féle, de eléggé sajátos kapcsolatunk van, leginkább a korkülönbség miatt, úgyhogy nem mondanám klasszikusan járásnak vagy ilyesmi. Emiatt állandóan egy komoly kapcsolatot keresek, eddig nem túl sok sikerrel.)

Szóval itt ez a könyv. Egy olyan vírus kezd rohamtempóban terjedni világszerte, de elsősorban az USA-ban, amely a nemzőképes férfiakat támadja meg, és el is viszi őket. Dr. Martinelli kamaszodó fiával bekerül Blueville-be, ahol az a feladata, hogy a fertőzés ellenszerét megtalálja. Természetesen ne ők ketten vannak csak a koncentrációs-tábor jelegű intézményben, de maradjon valami a könyv lapjaira is. Itt a benyomásaimat szeretném csak leírni.

Dr. Martinelli egy balek. Egy aranyos macsó férfi, akit még egy ötéves gyerek is átverne. Az események úgy zajlanak körülötte, hogy ő semmit nem vesz észre belőle. Ami miatt baleknak tudom nevezni az az, hogy nem létezik, hogy valakit bezárnak pár tucat emberrel együtt egy farmra, és nem képes ebben a miniközösségben észrevenni az összefüggéseket.

Az, hogy mi történik avagy nem történik a farmon nem is annyira érdekes. Gondolom nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy sikerül kifejleszteni az ellenszert, és megszökni, hogy tömeggyártásba kerüljön. Az igazán érdekes a könyben az az úgynevezett korkép. (Nem tudom, hogy egy fiktív történetnél lehet e ezt a kifejezést használni, de most jobb nem jut eszembe.)

Egy "amerikai" világ tárul a szemünk elé. Az amerikaiakról azt tudjuk, hogy hajlamosak megalomániára és a legvadabb baromságokért lelkesedni, valamint a legelképesztőbb hülyeségeket tényként elfogadni, és azért akár ölni is. Ebben a könyvben az "új világrend" az, hogy férfiakra tulajdonképpen nincs is szükség, hiszen a nők is bőven elegendők, a szeretkezés, mint olyan, divatjamúlt dolog, és a férfiak kötelesek magukat művileg meddővé tenni, mert a farkukra már úgy sincs szükségük, élni meg anélkül is tudnak. Egy agyrém.

A szörnyűségét igazából a valószerűsége adja. Az, hogy egy hasonló helyzetben az amerikaiak nagy valószínűséggel pontosan ezt művelnék. A "szabadság" és "egyenlőség" földjén egyenlőtlenné, elnyomottá tennék egymást. Vagyis saját magukat.

Ezt a könyvet egyébként mindenkinek ajánlom elolvasásra, mert izgalmas (bár nem túl fordulatos) a történet menete, és mert képet ad egy alternatív jövő lehetséges alakulásáról.

Szólj hozzá

könyv férfiak róbert védett merle