2009. júl 20.

Gay Pride, Budapest

írta: Mark yhennon
Gay Pride, Budapest

Az Origo szerint idén ősszel rendezik meg a melegfelvonulást.

 

A cikkben olvasható a következő mondat: "Az is felmerült, hogy az eddigieknél kevésbé látványos felvonulást tartanának, mellőzve a megbotránkozást keltő elemeket."

Számomra eleve felfoghatatlan, hogy miért kell megbotránkoztatást kelteni, amikor az a cél(unk), hogy elfogadjanak minket? Nagymértékben egyetértek az En1 postjában foglaltakkal. Egy ennyire konzervatív országban különösképpen ügyelni kellene arra, hogy a többség szimpátiával forduljon a melegek felé. Nem vagyok a felvonulás ellen, de azt gondolom, hogy túlságosan a külsőségekről szól az egész.

Ugyanakkor szeretnék egy félreértést is eloszlatni: bár a melegekről általában szokás azt hinni, hogy az SZDSZ táborához tartoznak, ez nem igaz. Az SZDSZ egyszerűen cserbenhagyta a melegeket, immár nem először, emiatt ebben a közösségben a támogatása csaknem teljesen megszűnt.

Egyébként érdekes Sólyom László köztársasági elnökünk látványos semmittevése a melegfelvonulással kapcsolatban. Az a személy, akinek feladata lenne az összetartozás érzését erősíteni az állampolgárokban, egyszerűen tűri az elidegenedést, és a félelemkeltést.

Visszatérve a felvonulásra: még sosem voltam ott egyetlen ilyenen sem. Lehet, hogy idén megnézem közelebbről. Persze legfeljebb csak riporterként, mert felvonulni már kisdobosként sem szerettem.



Egy nyilvános színelőadáson esett meg a következő sztori:

Egy modern, táncos előadás volt, és nők adtak elő összebújós, simulós, táncjelentet. A közelben álló nézők közül néhány férfi hangosan kezdte csorgatni a nyálát, közben füttyögtek, és a "leszbi show" folytatására biztatták az előadókat. Lement a jelenet, majd egy hasonló következett, csak fiúkkal. Ekkor a nagyszájúak hangosan elkezdték "buzizni" az előadókat.

Számomra nem teljesen egyértelmű, hogy a női homoszexualitás mitől jobb, mint a férfi homoszexualitás. Egyáltalán: egy színészi játékból miért von le bárki messzemenő következtetéseket az előadókról? Ha esetleg valaki fel tud homályosítani erről, akkor tegye meg.

Szólj hozzá

budapest gay pride melegfelvonulás