2010. júl 02.

A Google extra pénzt ad a melegeknek

írta: Mark yhennon
A Google extra pénzt ad a melegeknek

A Google meleg, párkapcsolatban élő dolgozói ezentúl extra juttatást kapnak, hogy fedezhessék az élettársuk miatt kirótt plusz adót. A HR-igazgató szerint így volt igazságos.
 

Jelenleg az Egyesült Államokban, ha a munkáltató fizet dolgozója részére egészségügyi biztosítást, és az illető azonos neművel él párkapcsolatban egy extra adót is kivetnek rá, amit a nem meleg pároknak nem kell megfizetni. A Google-nél most úgy döntöttek, kifizetik dolgozóik helyett ez az extra adót, ami egyébként valamivel több, mint ezer dollár évente, és hozzájárás az élettárs egészségügyi ellátásához. A plusz díjat nem csak az élettárs, hanem a többi esetleges eltartott után is megfizeti a Google.

A Google vélhetően azért döntött így, mert a Szilícium-völgybe zsúfolódott nagy és gazdag IT cégek folyamatos harcot vívnak, hogy elcsábítsák egymástól a jól képzett munkaerőt: a Google pedig ezzel a lépéssel is tovább erősíti a munkavállaló iránt elkötelezett munkáltató képét, melyről egyébként már amúgy is legendák keringenek. (A dolgozó aranyéletéről a Googleplexben mi magunk is meggyőződhettünk.)

A Google-nél bevett gyakorlat az ingyenes rágcsálnivaló, üdítő, napi többszöri étkezés, orvosi ellátás, személyi edző, masszőr, stb. De nem csak a munkahelyen lévő dolgozókat támogatja a keresőcég, a családalapítást is nagyban segíti: a Google minden gyereket vállaló dolgozójának öt hónap fizetett szülési szabadságot biztosít (ez az Egyesült Államokban kirívó eset) a segítőnek pedig hét hét fizetett szabadság jár. Örökbefogadás esetén a cég 5000 dollárig fedezi az eljárás költségeit. Amíg a szülő otthon van az újszülöttel nincs ideje főzni, ezért a Google 500 dollárig állja az ételrendelés költségeit is; ha a szülő visszatér a munkába és nincs kire hagyni a gyereket, annak a cég biztosít felügyeletet. A juttatások minden szülőt megilletnek függetlenül a kortól vagy nemtől.

Laszlo Bock, a Google HR-igazgatója elmondta, hogy a cégnél felismerték, hogy az azonos nemű párok támogatása ugyanolyan fontos, mint a családoké. „Rájöttünk, hogy ez így nem igazságos" - mondta. „Megnéztük, milyen juttatásokat kínálunk, és úgy döntöttünk, hogy bár valamennyi pénzbe kerül, a dolog így igazságos" - tette hozzá.

Forrás: Technet

Szólj hozzá

google meleg pénz környezet vállalat munkaerő