2010. júl 17.

Argentínában is házasodhatnak a melegek

írta: Mark yhennon
Argentínában is házasodhatnak a melegek

Argentínában a szenátus a helyi idő szerint csütörtök hajnalra nyúlt vitáját követő szavazás eredményeként engedélyezték az egyneműek házasságát.

 

 

A törvénytervezetet támogatta Cristina Kirchner elnök balközép kormánya, és a szenátorok 33 igen szavazattal 27 ellenében elfogadták azt. Argentína ezzel Latin-Amerika első országa lett, ahol a törvény lehetővé teszi az azonos neműek egybekelését.

A szenátusi döntés értelmében a polgári törvénykönyvnek a házasság kötelékét szabályozó cikkelyében a "férj és feleség" szavakat a "szerződő felek" kifejezés váltja fel. A meleg házaspárokat megilletik mindazok a jogok, amelyek a - 91 százalékban római katolikus vallású - lakosság egészét. Így gyermekeket fogadhatnak örökbe, családi pótlékot igényelhetnek, és szabadnapokat vehetnek ki családi problémák esetén.

Az argentin parlament felsőházában élő televíziós közvetítésben 15 órán át vitatkoztak a szenátorok a törvényről. A vita után Miguel Pichetto, a kormánypárti frakció vezetője történelmi napnak nevezte a szenátusi tárgyalás napját, és emlékeztetett arra, hogy a szenátorok július 14-én a nagy francia forradalom kitörésének évfordulóján kezdték el maratoni vitájukat.

Argentína a világon a tízedik ország, ahol a törvények az adott ország egész területén engedélyezik a melegházasságokat. Eddig Hollandia, Belgium, Spanyolország, Kanada, a Dél-afrikai Köztársaság, Norvégia, Svédország, Portugália és Izland törvényhozása engedélyezte az egyneműek frigyét. Forrás: Népszava



Miközben Magyarországon még/már szinte beszélni is tilos a témáról (gyakorlatilag hátrafelé nyilazva nyargalunk vissza aközépkorba), addig az Európai Unió elkészítette azt az állásfoglalást, amely szerint tíz éven belül az EU minden tagállamában kötelező minden állampolgárnak azonos jogokat biztosítani. Csak idő kérdése, hogy az azonos jogok biztosítását kötelezővé tegyék, és akkor Viktor Király (ezen a néven az Első) és b. neje, Tömjén Zsoltika se tehet semmit, kénytelen lesz belenyugodni, hogy bizony, minden ember egyenlőnek születik, valamit abba, hogy az egyház és a világi hatalom egymástól függetlenül köteles működni (nem úgy, mint a baráti Iránban, és egyéb helyeken).

Persze lehet, hogy a Király, és b. neje felülnek a fehér paripára (Overdose fehérre meszelve), és kirántott karddal rohamozzák meg együtt a Bundestagot vagy a brüsszeli Európai Parlamentet, netalántán a New York-i ENSZ székházat, csak azért, hogy Pannónia kietlen vidékein erre ne kerülhessen sor.
 

Szólj hozzá

orbán eu ensz argentína meleg jogok törvény brüsszel házasság emberi