2011. feb 28.

Fogalom a háztartásban

írta: Mark yhennon
Fogalom a háztartásban

Lassan hozzászokunk, hogy nem lehet csak úgy venni valamit, hogy ne legyen ráaggatva egy (rosszabb esetben tucatnyi), nem ritkán hülyébbnél hülyébb jelző.



Például: zamatos gyümölcs, hersegő gyümölccsel gazdagított joghurt, kényeztető aloe (?), selymes tapintás, dús habszivacs, intenzív hüvelygombaölés, ropogós ostya, lágy krém, nyalázatos nugát, meg egyéb ilyen marhaságok. Mondjuk ha a jelzőket a megfelelő helyen alkalmaznák, akkor nem lenne különösebb probléma, meg hát vannak dolgok, amik jelzők nélkül is teljesítik az elvárásokat. Például kefélést nem szükséges a kényeztető jelzővel ellátni, mert ez magától értetődik.

Csakhogy súlyos hiányosságra lettem figyelmes a minap, mégpedig a somlói galuska kapcsán. Ugyanis valamiért a cukrászok fixa ideája, hogy a somlói galuskába mazsolát tesznek, amiről köztudott, hogy a lakosság 99%-a rühelli. Valamiért arról is meg vannak győződve, hogy a túró és a mazsola kéz a kézben, szinte jegyben járnak, ezért vétek lenne elválasztani őket, pedig az igazság az, hogy a túró úgy készül, hogy a (lágy, selymes, kényeztető, stb.) tehénből kifacsarják a (ropogós, pihe-puha, stb.) macskafröccsöt, majd addig melegítik, amíg (szuper, extrém, kiváló, gyilkos, stb.) túró nem lesz belőle. A riadt arcú szőlőszem (lásd még: mazsola, és lásd még: Tádé) ezzel szemben valahonnan (fekete, vad, civilizálatlan, roppanós) Afrikából* jön, egy speciális szőlőfajta terméseként. Vagyis a kifacsart tehén és az aszott szőlő találkozása egyszerűen fizikai képtelenség, hacsak a szőlő nem gondolja úgy, hogy megnézi magának ezt a hülye tehenet, akinek a melléktermékével végül össze fogják keverni. Ám ilyesmi legutóbb Mehemeddel történt meg, aki, mint tudjuk, nem szőlő, viszont örökre megbánta, hogy tehenészettel akart foglalkozni.

 

Végül arra a felismerésre jutottam, hogy a mazsola, mint olyan, nincs ellátva jelzőkkel. Pedig ehhez a termékhez találóbb és kifejezőbb jelzőt keresve sem találhatnánk annál, minthogy "örvendetesen kevés"! Ez mondatba helyezve így hangzik: "Kóstolta már örvendetesen kevés mazsolát tartalmazó új krémtúrónkat?" Egy másik variáció a "zéró mazsola". Például: "Megérkezett Az új Coke Zero. 100% Coke íz, zéró cukor és zéró mazsola!".

És egy jó tanács mindazoknak, akik épp most (és/vagy a későbbiekben bármikor) mazsolát akarnak keverni bármibe is: a mazsolát dugd fel magadnak, és élvezd, de élelmiszerbe ne rakd bele!


*A legnagyobb mazsolatermelő országok Ázsiában vannak, de ez jobban jött ki.

 

Szólj hozzá

mazsola fúj