2012. aug 21.

A renomé

írta: Mark yhennon
A renomé

A renomé: hírnév, dicsőség, tekintély. Renoméja van a budapesti, augusztus 20-án megrendezett tüzijátéknak is. Azaz csak volt...

Értem én, hogy gazdasági válság van, és Viktor király (Ezen a Néven a Zelső) és b. neje, Tömjén Zsolt mindent megtesz, hogy Pannónia soha, de soha ne lábaljon ki belőle, de, valamint épp emiatt rendkívül élesen rajzolódik ki a kontraszt a Gyurcsány/Bajnai kormány gondolkodása és a Zorbán kabinet agyatlansága között.

Mert ugyebár megszületett István, a király, és születésnapját megünnepeljük augusztus 20-án. Megszületett Pannónia állam is, ezt is megünnepeljük augusztus 20-án. Ezen a nevezetes napon megünneplünk mindent, aminek bármi köze van a Magyar Köztársasághoz, Királysághoz, Népköztársasághoz, Birodalomhoz, Országhoz (egyéb államformák, visszamenőleg nagyon messzire). Még a jómagyarföldben születő jómagyarkenyeret is megünnepeljük, hiába basszák el a pékek gyakorlatilag ehetetlenre. Oda se neki, elnyammogunk a cipón éppúgy, mint a puccsista államalapítón.

Szóval, Pannónia kietlen vidékein évente egyszer megrendezik a Zország tüzijátékát, annak örömére, hogy idén sem haltunk éhen (már aki, persze), és lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér (még ha ehetetlen is, lásd, mint fent), lesz még iPhone és lesz itt minden, amit a kínai fröccsöntőipar elő tud állítani. 

Az idei tüzijáték kapcsán az az érzés fogott el, hogy már csak azokat a rakétákat lövik el, amiket még Fletó vásárolt a kínai piacon (nagy mennyiségben, jutányos áron), de még nem került felhasználásra. Ugyanis, amíg Ferenc testvér ámokfutott, addig azért lőttek A Hegyről (Szent Gellértről elnevezve), lőttek uszályról, hídról, talán egy tréfás kedvű belügyminiszter még az Országház ablakán is ki-kilőtt néha, önfeledt kacagásra ingerelve a t. egybegyűlteket; a Margit hídtól a Petőfi hídig, hogy az összesereglett 2 millió bennszülött, plusz a 8 millió Budapestre migráló magyar mindenhonnan kiválóan láthassa. De idén nem....

Előre bocsájtom, hogy a Szabadság híd pesti hídfőjénél álltam, tehát az ott látottakat, vagy még inkább: NEMlátottakat tudom elmondani ebben a pár keresetlen mondatban.

Tehát, idén az Erzsébet hídról lőttek mindent, olykor úgy tűnt, hogy a Dunához közel eső házakat is (lehet, hogy Simliska új házakat akar építeni a rakpart mentén). A minden alatt nem valami megalomán, hiper-szuper látványshow-t kell érteni, csak pártucat (lásd, mint fent: raktártakarításnál előkerült maradék) tüzijáték rakétát. Ebből gyakorlatilag a Szabadság hídról nem látszódott semmi. Ugyanis ennek a hülye Dunának van egy ilyen érdekes faszsága, hogy kanyarodik. Ami önmagában nem akkora katasztrófa, de a rakparton felállított, lakó jellegű épületek is vele kanyarognak, így teljesen eltakarják akilátást. Ha például valaki egy F-16-ossal óvatlanul beszáguld ebbe a kanyarba, bizony, könnyen szembe találkozhat egy ellenkező irányba haladó AWACS repülőgéppel, mert a kanyarulat beláthatatlan, és sebességkorlátozó tábla sincs kitéve! További oka még a nemlátható látványnak, hogy az Erzsébet híd alacsonyabb, mint a Gellért-hegy, a rakéták viszont ezt nagy ívben leszarják, ha alacsonyabb, ha nem, ők nem repülnek följebb az istennek se. Tömjén Zsolti hiába állt ki a templom tornyára, mágikus hókuszpókuszai csupán tehetségtelen sarlatánságok voltak a fizika törvényeivel szemben. A házak dacoltak a 9 999 999 kíváncs szempár óhajával, és juszt is eltakarták a horizonton zajló eseményt. 

Tulajdonképpen ezt is túl lehet élni valahogy, hisze, ha más nem is, de a durrogás azért hallatszott. (Bár szerintem, ha legközelebb a szovjet hadsereget kérjük meg, hogy bombázzanak le a Duna mentén mindent, akkor egyrészt olcsóbban jövünk ki, másrészt a durrogáson kívül további fény- és hangeffektek is helyet kaphatnának a repertoárban, mint pl.: sikoly.) Ami végül, sőt! már az elején leírta az eseményt, azt magam is csak félve, remegő billentyűzettel az asztalomon merem képernyőre vetni; de bizony mondom néktek a valót, így történt:

NEM KAPCSOLTÁK LE A VILLANYT!!!

(Lélegezz mélyeket, tovább kell élnünk, bár ezek után nem tudom, van-e még értelme...) Nos, Gyurcsány idejében lekapcsolták a köz- és díszkivilágítást a tüzijáték idejére. Tarlós Pityu rémuralma alatt nem. Ellenben minden nap éjfél körül leoltják Budapest díszkivilágítását. Szegény vaksötétben tévelygő turistáknak alig bírom elmagyarázni, hogy a gazdasági válság miatt van ez így, de ők csak teljes lelki nyugalommal ténferegjenek a jéghideg Duna partján, totális sötétségben, kicsi az esély rá, hogy valaki elvágja a torkukat a város közepén. Ha mégis megesik, akkor meg már úgy is mindegy. Ők, elvileg, azért jönnek ide, hogy megcsoldálják a Fővárost (juteszembe: Főváros © Budapest (amely szintén ©) Tarlós István; nem tudom, hányszor írtam le az adózás alá vont szavakat, de azt hiszem, elég súlyos összeget kell majd becsengetnem az APEH-nak ezért), és közben jelentős mennyiségű eurót, dollárt és egyéb konvertibilis valutát verjenek el nálunk. Kérdésem az lenne, ha nem látnak semmit, akkor legközelebb minek jönnének ide? Pénzt elverni otthon is tudnak, de az hülyeség.

Amint látjátok, felebarátaim, paradox helyzet állt elő: a tüzijátékot a szinte nappali fényárban úszó városban rendezik meg, ellenben éjtszaka, amikor setét van, akkor leoltják a lámpákat, hogy még setétebb legyen. Valószínűleg azért van ez így, hogy Tarlós Viktor szájában legalább a Negró világítását lehessen látni, mert értelem nem süt abban a hülye fejében.

Oké, bár civilizált országokban ezért már emberi jogi bíróságra vinnék a főpolgármestert emberiség ellen folytatólagosan elkövetett háborús bűncselekmények miatt, de mindegy, Ithaka nem civilizált ország, ezt tudjuk. Lépjünk túl a fentieken, ha tudunk, és szemléljük tovább a Szabadság híd pesti hídfőjénél zajló eseményeket.

Vizsgáljuk meg például adóügyi szempontból az ott folyó kereskedelmi jellegű tevékenységet. Kb. ezer árus, amerre a szem ellát, elképesztő mennyiségben a kínából illegálisan importált, fröccsöntött, villogó biszbasz, számla nélkül jön, ugyanúgy megy, haza, a gyerek jellegű állampolgárok vizsonlag jelentős méretű, ám csekély ideig tartó örömére. Kérdésem az adóhatósághoz: hány próbavásárlát végeztek, hány esetben kaptak, avagy, neadjisten nem kaptak számlát, nyugtát, cetlit, vagy bármit, amit a vonatkozó tv. előír? Ne áltassátok magatokat, kedveseim, az adóhatóság kutyái a kibaszott kisujjukat sem mozdították meg. Ők csak a rezsimet szolgálják ki, és a rezsim érdeke nem az, hogy rend legyen az ország jellegű építési területen. 

Kicsit körbébb hordozván könnyektől fátyolos tekintetünket, további ezer árust fedezhetünk fel alkoholtartalmú, jövedéki termékeket forgalmazandó, akiket a nagy számban kivonult, sün jellegű, rendőrnek álcázott káoszőr nem von kérdőre a nyugtaadás elmulasztása és/vagy közterületi alkoholfogyasztás vétség miatt. Tulajdonképpen úgy viselkednek, mint a kurvák: kirakják őket a sarokra dísznek, bár a kurvák legalább tudják, hogy mi a dolguk.

És ha mindez még nem lenne elég, az autóforgalom nincs megtiltva, így a vonuló, elképesztő emberáradat közepette hajtanak jobbra-balra a megtébolyult vezetők. Egyik rendőr erre, a másik arra irányítja őket, miközben hol egy babakocsi, hol egy gördeszkás bukkan fel a legváratlanabb helyen az autó előtt, alatt, vagy szinte bárhol. A biciklisekre nem is vesztegetnék szót, de még néhány, közlekedésben résztvevő edényt (közlekedőedényt)érdemes megemlíteni: busz UND villamos. 

Hihetetlen módon a 7-es buszcsaládot nem engedték fel a rakétákkal teletűzdelt Erzsébet hídra, pedig ha egy-két olyan berobban... na az lenne ám az igazi tüzijáték; de mindegy. Ha nem, hát nem, de akkor mi lett-volt velük? Ugyan már, királylány, nem állították ám le arra a fél órára, hogy aztán újult erővel vessék bele magukat az éjszakában. Nem. A 7/7E/173/173E buszok jártak. A Szabadság hídon! Mindegy huszonötezer emberen átgázolva, az amúgy sem rózsás kilátásokat eltavarva a maguk mintegy 30-60 tonnás tömegükkel és 3 méteres magasságukkal keresztbe-kasul szelték-rótták öt percenként a hidat. Akárcsak a 41/47/49-es villamosok. Döbbenetes látvány, ahogy apukák karonülő gyerekkel próbálnak kitérni az érkező 60 tonna dübörgő acél elől. Hiszen ki számít arra, hogy a tüzijáték nézése közben, amiből ugyan alig látszik valami, egyszer csak ott terem egy kibaszott villamos a 2+8 milliós embertömeg közepén egy olyan híd lábánál, amely az egyetlen a városban, ahonnan (róla, a közepéről) egyáltalán bármi látható a tüzi jellegű jétékból? Komolyan mondom, hogy az istenek keze van abban, hogy nem történt baleset (itt jegyzem meg, hogy a vezetők is rendkívül észnél voltak, őket semmilyen rossz szó nem érheti, nem is ellenük mondom azt, amit).

Összefoglalva tehát: nappali fényárban úszó városban, autós- és tömegközlekedési forgalom közepette, 10 millió ember jelenlétében lezajlott népirtás jellegű akciófilm zajlott Budapesten augusztus 20-án. Aki ezt a nemzet (ország, haza, hon, anyaföld, stb.) ünnepének meri nevezni, az forduljon nagyon gyorsan orvoshoz.

Ilyen trágya szervezésű és kivitelezésű tüzijáték emberemlékezet óta nem fordult elő, nemhogy Magyarországon, de a Világegyetem megalapítása óta sehol, soha. A tüzijáték renoméja (is) oda. Van még valami, amit a Zorbán/Tarlós duett még nem baszott szét az országban?

Szólj hozzá

orbán fake augusztus 20 tarlós szánalmas 20 augusztus tüzijáték