2013. júl 07.

Valami történt

írta: Mark yhennon
Valami történt

Valami megváltozott. A címkén nem írják, de azért nem kell vegyészmérnöknek lenni ahhoz, hogy észrevegyük.

Konkrétan a Coca-Colánál tűnt fel a jelenség, de később a Fantánál is észre vettem. Nem vagyok vegyészmérnök, de azért még látok a két szememmel: valami megváltozott a Colában és a Fantában is. (Lehetséges, hogy a többi üdítővel is kavartak valamit, de azokat nem fogyasztom, vagy csak elvétve).

Az tűnt föl elsőként, hogy valahogy olyan más az íze. Vagy nem is az íze, inkább az állaga. Főleg a szájban. Ivás közben fölhabzik odabent, és ettől olyan selymes, takonyszerűvé válik, amiről az ember nem tudja eldönteni, hogy most lenyelje, vagy orrán-száján szabaduljon-e tőle. 

Aztán jön a nyelés. Mivel tényleg azonnal átmelegszik a sukros lötty, nyelés közben olyan, mintha a frissen felkrahácsolt slejmet nyelnénk vissza. Még elharapni se lehet, úgyhogy vagy lemegy (lecsusszan) az egész, vagy visszajön. 

De az igazán látványos bizonyíték nem a szubjektív érzékelésben van. A kísérlet teljesen objektív, otthon is elvégezhető. Tegyük a Colát (Fantát) a fagyasztóba, és hagyjuk megfagyni. Mindegy, hogy mennyire, mert már a jegesedés kezdetén észre fogjuk venni: itt valami nagyon nem stimmel! 
Régen az üdítő szépen megfagyott, akárcsak a víz: szilánkosra. Most azonban? Kásásra fagy. Egyszerűen lehetetlen normálisan megfagyasztani, mert fagyás közben is felhabosodik. De az egész balhé csúcspontja a kiolvasztás. A szilánkosra fagyott italban jéghegyecskék úszkálnak, amiket el lehet szopogatni. A mostani Colából viszont még a NASA mérnökei se tudnának jégkristályokat előállítani. A kásás állag olvadáskor sem változik át valami normálissá, hanem elképesztően hideg salaknak tűnik. Amit, mivel szopogatni nem lehet, csak nyelni (l. mint fent: takony), amitől viszont garantált a torokfájás. 

Csak hab a tortán, hogy a műanyagpalack kupakjának olyan a külső felülete, ami valahogy nem jó. Nem frankó, ha úgy tetszik. Nem jó a fogása, és alig lehet visszacsavarni. Valószínűleg benne is elállítottak valamit, pedig nem egy bonyolult eszköz. Ennél már csak a rajzszeg lehetne egyszerűbb.

Szólj hozzá

összeesküvés hideg fanta cola jég üdítő skandallum coca-cola