2006. máj 18.

Világ(háló)uralom

írta: Mark yhennon
Világ(háló)uralom

Az Internet totális birtoklásáért ádáz küzdelem dúl két nagy cég között: Google vs. Microsoft. Tekintsük át, hogy mit kínálnak nekünk.

 


 

 



 

A Microsoft a DOS és Windows operációs rendszerekkel, a hozzá készült alkalmazásokkal az otthoni számítógép-használók jelentős részét meghódította. Egészen a közelmúltig a Microsoft erre az "off-line" piacra koncentrált, azonban ma már annyira elterjedt az Internet-használat, hogy a szoftveróriás is felismerte: váltani kell, méghozzá azonnal. A felismerés már évekkel ezelőtt megszületett, de a cég inkább a javítócsomagok és az új fejlesztések felé vette az irányt, az Internet meghódításával várakozott.



 

 



 

Ezt használta ki a Google. Amíg a Microsoft saját ügyeit intézgette, addig a keresőből mára egy nagyon jelentős, meghatározó szoftvercsomag lett.



 

Google Store Kereskedő portál, ahol mindenfélét lehet kapni az esernyőtől a szoftverig. Picasa Képnézegető és katalogizáló program. Google Desktop Asztali kereső, amely adatainkat a weben tárolja (!), emellett a képernyő szélére rögzíthető "siderbar"-ként használható választható funkciókkal. Google Toolbar A megszokott toolbar funkciókat tartalmazó alkalmazás. GMail Internetes levelezőprogram. Google Eart Műholdas felvételek alapján elkészített Föld-térkép szoftver, amelyen saját pontokat jelölhetünk meg, kommentárral, stb. Google Talk Csevegőprogram. Google CalendarOn-line naptár. Google Blog Blog.



 

Mindezek mellett e-mail figyelő , blog kereső , könyv kereső , e-mail katalógus , üzleti információk , és további kacatok is találhatók a Google kínálatában itt.



 

 



 

A Microsoft eközben a Liveprogramot és az MSN-t erősíti, bár eddig még csak béták és találgatások vannak. Ezeket is tekintsük át.



 

A Windows Marketplace-n szoftvereket tölthetünk le freeware és shareware kategóriában is. Játékokat, médialejátszókat, otthoni és mobil tartalmakat találunk itt szinte minden szoftvergyártótól.



 

A Live! keretében a Microsoft blognak az MSN Spaces-t használja, az e-mailezést a Hotmail segítéségével valósítja meg, amely integrálódik az MSN Explorerbe. Nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, amelyet most a Windows Live Safety Center segítségével ellenőrizhetünk. On-line rendszertakarító, tuningoló és biztonsági rés kereső-betömő alkalmazás is elérhető itt. Off-line védelmünkről a Windows Defender gondoskodik, adathalászat és felugró ablakok ellen az MSN Search Toolbar nyújt védelmet, amellett plug-inekkel bővíthető, így igen hasznos eszközzé válik a böngészőben. Asztali keresőnek szintén ez, vagy ennek a kifejezetten off-line Windows Desktop Search használható. Csevegőprogramként az új Messenger vagy a Windows Live Ideas (amiről már írtam) használható. A Microsoft korábbi információi szerint az Office szolgáltatásainak egy részét is webes alapúra készítik majd, és attól sem zárkóztak el, hogy a Windows egyes programjai is a neten keresztül fussanak, de erről pontosabb információ egyelőre nincs.



 

 



 

A csata tehát még ne dőlt el, de pillanatnyilag a Google vezet az Internetért folytatott küzdelemben. Sajnos a Microsoftot lekötik az új Office 12 és a Windows Vista fejlesztései, illetve az UMPC, amiről már írtam, valamint a minden hónapban egyszer javítások és bővítmények a Windows-hoz, Office-hoz és Windows Defenderhez a Microsoft Update-n.


 

 


 


 

 



 

UPDATE:



 

Újabb eszköztár  a Microsofttól:
Windows'>http://g.msn.com/WMHFUSEN/101995">Windows Live Toolbar, mely
mindazt tudja, amit az MSN Search Toolbar, további haszontalanságokkal
kiegészítve. A Live'>http://local.live.com/">Live Local pedig a Google
Earth konkurensének szánt termék. Érdemes megnézni Magyarországot.


 

 

Szólj hozzá

microsoft google internet