2006. máj 20.

Receptek ódon könyvekből

írta: Mark yhennon
Receptek ódon könyvekből

Az a könyv, amiből ezek a receptek vannak, elég régi, és törnek a lapjai. Ha valaki tud nekem ajánlani könyv-restaurátort, azt nagyon megköszönném, mert így rövid időm belül csak por lesz belőle. Mármint a könyv lapjaiból.

Meghalt a porszívó, úgyhogy amúgysem  túl nagy takarítás utáni vágyam gyakorlatilag zéróra csökkent. Helyette írok ide egy receptet Az ínyesmester szakácskönyvéből.

 

Csokoládés mandulacsók.

 

Tíz deka hámozott, őrölt mandulát összevegyítünk 3 tojás habbá vert fehérjével, 15 deka porcukorral, másfél szelet reszelt csokoládéval, fél citrom reszelt héjával és csipet vaníliával. Ostyára golyócskákat rakunk belőle és gyenge tűznél megsütjük.

 

Yoghurt (szerintem zacskóstejjel ne próbálkozzatok, mert amikor ezt a könyvet írták, akkor még a tehénből facsart sárgás-fehér trutymót hívták tejnek).

 

A tejet felforraljuk. (Ha azt akarjuk, hogy nagyon finom legyen a yoghurt, forralás előtt tejszínnel keverhetjük a tejet.) Aztán lehűtjük 45°C-ra és folytonos kevergetés közt beletesszük az oltóanyagot (a szervezetre jótékony hatású bolgár - maya - bacillusokkal készült fermentum), amit akár készen kaphatunk a patikában, akár úgy nyerhetünk, hogy tejcsarnokban vásárolt kész yoghurtból elveszünk 1 evőkanálnyit. Ennyit kell 1 liter tejhez. Ha az oltóanyagot belekevertük a tejbe, 2-4 óra hosszat 42°C melegen tartjuk a yoghurtot. Ezt legjobban termosszal érhetjük el, de langyos sütőbe is állíthatjuk, vagy meleg vízbe. De mindenesetre nagyon fontos, hogy se magasabb, se alacsonyabb ne legyen a hőfoka, mert ellenkező esetben túl savanyú lesz a yoghurt, vagy nehezen kocsonyásodik. A 2-4 óra eltelte után aztán hideg helyre kel tenni.

 

Dióscsuka.

 

1-1,5 kilós csukát megtisztítva besózunk és feldarabolunk. Lábasban sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellerszeleteket és fél vöröshagymát főzünk egy óra hosszat. Ekkor átszűrjük a levet és a lébetéve a feldarabolt halat, 25 percig főzzük. A feldarabolásnál a halból kicsurgott vért összehabarjuk 2 evőkanál liszttel, 2 marek darált dióval, másfél kockányi törött cukorral, kevés törött borssal s az egészet lassan belekeverjük a megfőtt hal levébe és ezzel együtt fölforraljuk. Tálaláskor a tetejét gorombára tört dióval hintjük meg.

 

Az a könyv, amiből ezek a receptek vannak, elég régi, és törnek a lapjai. Ha valaki tud nekem ajánlani könyv-restaurátort, azt nagyon megköszönném, mert így rövid időm belül csak por lesz belőle. Mármint a könyv lapjaiból.

 

 

Szólj hozzá

recept