Vanillin vs. vanília
A vaníliát régóta használják fűszerként. A vanillinnel viszont van egy aprócska gubanc: R-22: Lenyelve ártalmas.<font style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" size="3"><br></font><div style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><font size="3">A vanílianövényről és magáról a vaníliáról a <a href="http://hu.wikipedia.org/wiki/Van%C3%ADlia">Wikipedia </a>a következőt írja: <br></font></div><p style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><font size="3">A fűszer (<i>Vanillae fructus</i>) 10-20 cm hosszú és 3-10 mm vastag toktermés. Fénylő felületű, hosszanti irányban ráncos, gyakran fehér vanília kristályok kiütnek rajta.</font></p><div style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"> </div><p style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><font size="3">Minőségét aromája, színe, hajlékonysága jellemzi. Magas nedvtartalmú növény, csak kiszáradás után válik törékennyé. Ilyenkor már kevéssé értékes. Vanillint, illatanyagot, vanillinsavat, zsírt, gyantát tartalmaz.</font></p><div style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><font size="3"><br></font></div><p style="text-align: justify; font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><font size="3">Ízét és illatát mindenki jól ismeri. Vagy mégsem? Ugyanis a kereskedelemben nem vaníliát, hanem vanillint árulnak. Bár legutóbb, mikor fánkot sütöttem "neki" :) akkor kaptam igazi vaníliás cukrot (egy vagyonba került).</font></p><div style="text-align: justify;"><font style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" size="3"><br>Tehát mi is az a kristályvanillin? A <a href="http://de.wikipedia.org/wiki/Vanillin">Wikipedia </a>szerint: 4-Hydroxy-3-methoxy-benzaldehyd <br>tehát </font><a style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" href="http://de.wikipedia.org/wiki/Kohlenstoff" title="Kohlenstoff">C</a><sub style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">8</sub><a style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" href="http://de.wikipedia.org/wiki/Wasserstoff" title="Wasserstoff">H</a><sub style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">8</sub><a style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" href="http://de.wikipedia.org/wiki/Sauerstoff" title="Sauerstoff">O</a><sub style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">3</sub><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">.</span><br><font size="3"><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">Megjegyzi itt még, hogy R: 22 S: 22-24/25, ami magyarul annyit jelent, hogy </span><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><a style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/R_mondatok">R-22: </a><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">Lenyelve ártalmas.</span><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><a style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;" href="http://hu.wikipedia.org/wiki/S_mondatok">S-22:</a><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"> Az anyag porát nem szabad belélegezni.</span><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">S-24/25: Kerülni kell a bőrrel való érintkezést és a szembejutást.</span><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><br style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;"><span style="font-family: Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif;">Ezért teszenk a vanillincukorba csak 2% kristályvanillint, és 98% cukrot.</span></font><br> </div>
Szólj hozzá