2006. jún 20.

Nem vagyok elégedett

írta: Mark yhennon
Nem vagyok elégedett

Ahhoz képest, hogy rengeteget csúszott a megjelenése, és állítólag alapjaiban építették újjá az egész Windowst, csalódást okozott. Nagyot. Microsoft Windows Vista B2


Az új Windows Vista annyi izgalmas újdonságot és felfedeznivalót tartogat, hogy hirtelen felindulásomban azt sem tudom, hol kezdjem.


Első körben föltelepítettem az Office Professional Plus 2007B-t, hogy legyen mivel írni, mivel a beépített szövegszerkesztők (Notepad - Jegyzettömb, és WordPad) továbbra se kényezteti el a felhasználót. Mindkettőre mondhatjuk, hogy szóra sem érdemes.


 


Kezdjük talán az Asztallal (Desktop) és a Tálca és a Start menüvel (Taskbar and Start Menu).


 

Az Asztalon, mint ahogy már az XP-ben megszokhattuk, jóformán semmi nincs, csak a Lomtár (Recycle Bin), egy Súgó (Feedback) és egy első indításkor a beállításokban segítő ablakot megnyitó (Get Started) ikon.


A Lomtár ikon érdekessége, hogy átlátszó, de szó szerint, így ha máshova tesszük, akkor átlátszik rajta a háttérkép, olyan, mintha üvegből lenne.


A legtöbb program új ikont kapott, a Start menü gomb most már nem szögletes, hanem kör alakú. A Start menü tetején megjelenik a telepítés végén kiválasztott képünk (nekem most az a cica), de ha a Start menü mappáira toljuk az egeret, akkor átvált a mappa ikonjára. Példa: Ha a Vezérlőpultra (Control Panel) toljuk az egeret, akkor ilyen lesz:

 

 

És persze a már megszokott gyorstippet is megkapjuk sárga cetlin az egérmutató alatt.

 

 

A Start menü működése egyébként nagyon érdekes. A Minden program (All programs) fölé tolva az egeret a Start menü elemei nem jobbra nyílnak meg, hanem a balra lévő, a legutóbb megnyitott programok listáját tartalmazó (fehér) sávon. A Start menü almappái is ide nyílnak.


Csak érintőlegesen nézzük meg a Windows mellé adott programokat. Sok újdonságra ne számítsunk.


Windows Update: Már nem a Microsoft Update webhelyre megy, hanem egy ablakban irányíthatjuk a frissítések letöltését és telepítését.

 

 

Windows Photo Gallery: Először olyan, mintha egy sima mappa lenne néhéhány bigyóval, de ha a bigyókon kattogunk, akkor nagyon érdekes és látványos dolgok kerülnek elő.

 

 

A nagy kék kör alakú gombra kattintva elindul a diavetítés, amely a mappában tartózkodó fájlokat játssza le. De nem csak szimplán egymás után jönnek a képek, hanem különböző hatásokat állíthatunk be, amelyek nagyon látványosak. Az alapértelmezett „Pan and Zoom” az 5-6-odik kép után már szédítő.

 

 

Zoomol a képre, halványítva jelenik meg a következő kép, stb. Videókat is betehetünk a vetítésbe, így még hatásosabb „előadást” rittyenthetünk a képernyőre. A mappán belül a képre tolva az egeret az nagyítva jelenik meg, néhány információval a fájlról.

 

 

Windows Movie Maker: Úgy tűnik, a Movie Maker nem lett nagyon átalakítva, de miért is tették volna, hiszen ez a szoftver már a 2-es változatában is sok drága szoftvert kenterbe vágott. A Vistában a 6-os verzió került. (Én még nem találkoztam a 3-as, 4-es és 5-ös verziókkal, de mindegy, 2 után 6 jön.) Egyébként a progi nagyon stabilan, szépen működik, közelít a kezesbárány kategóriához. Érdemes vele foglalkozni, ha látványos családi videóval és/vagy fotóalbummal akarjuk elkápráztatni a nagyérdeműt.


Windows Media Player: A már korábba bemutatott 11-es verzió található a Vistában.

 

 

Windows Marketplace (parancsikon): A Microsoft egy, már régebb óta meglévő webes szolgáltatása ahonnan free- és shareware szoftvereket tölthetünk le. Valamiért fontosnak érezték, hogy bekerüljön a Windows programjai közé. Lehet, hogy nem ment elég jól a bolt? A weblap stílusa követi a Vista látványvilágát, és a Microsoft oldalaknak megfelelő könnyedséggel kezelhető, olyakor igazi gyöngyszemekre lelhetünk itt.

 

 

Windows Mail: A korábbi Kitekintő Gyorsvonat utódja (gyk.: Outlook express). Sok újdonságra ne számítsunk a korábbi verziókhoz képest, néhány biztonsági (hitelesítő) funkcióval bővült a csomag, és a Vistára jellemző puritán látványvilág fogadja a felhasználót.

 

 

Windows Fax and Scan: Fax és szkennelt dokumentumok kezelésére (küldés, fogadás, stb.) használható segédprogram.

 

 

Windows DVD Maker: Addig szóba se áll az emberrel, amíg nem adunk neki egy üres DVD-t. Adjunk, aztán fogjunk hozzá. Tegyünk mindenfélét a lemezre, majd állítgassunk az opciók között. Végül készítsük el néhány egyszerű lépésben a DVD-menüt.

 

 

És írjuk meg a DVD-t. Az egész egyszerű, célszerű, semmi csicsa, a funkcionalitás kapta a fő hangsúlyt.


Windows Defender: A már ismert kémprogram figyelő és eltávolító szoftver. Alapból tartalmazza a Vista. Sok szót nem ejtenék róla, ha valakit érdekel, itt olvashat bővebben róla.

 

 

Windows Contatct: A Névjegyalbum utódja, kicsit dizájnosabb és funkciógazdagabb, de azért még mindig nem az igazi. Ha valakinek nincs más (pl.: Office Outlook vagy Thunderbird) az használhatja ezt, de ha nem muszáj, akkor ne erőltessük. Bár tény, hogy a Vista programjainak nagy része egységesített felületen fut, olyan, mintha mappák közt mozognánk, egy idő után azonban unalmassá válhat.

 

 

Windows Collaboration: Ha szeretnénk otthonról előadni ezt-azt (ne a múlt heti lottószámokra, hanem képek, prezentációk, dokumentumok, üzleti tervek, stb. gondolok) akkor hívjuk meg barátunkat, főnökünket, és mutassuk meg neki fájljainkat. Működés közben nem volt alkalmam kipróbálni, talán majd egyszer.


Windows Calendar: A Windows 3.1-ben még benne volt, de a 9x (ME) és NT vonalból kivették, pedig ez sosem árt, ha kéznél van. Naptárszoftver. Mit mondjak róla? A Windows Mail, Windows Contacts és ez kiválóan helyettesíthet bármilyen levelező, kapcsolattartó és feladatütemező szoftvert. Használjuk, ha már egyszer itt van. Kezelése egyértelmű, egyszerű, semmi rendkívüli, mindamellett tényleg nagyon hasznos.

 

 

Run: Futtatás. Megszoktuk, szeretjük, de hogy miért dugták el ilyen mélyre, azt fel nem foghatom.

 

 

Windows Internet Explorer: Erről aztán tényleg nincs mit mondani. De ha valait érdekel, hogy mit tartogat a 7-es változat, akkor itt olvashat róla. Kiemelkedő, hogy ha több lap van nyitva, és az egész IE-t be akarjuk zárni, akkor megkérdezi, hogy szeretnénk e ugyanezeket az ablakokat látni az IE következő indításakor, illetve jegyezze meg a beállításokat.

 

 

Default Programs (Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései): Az XP-ben már találkozhattunk ezzel a funkcióval az USA és az EU versenyhivatalának döntése értelmében a Microsoftnak lehetővé kellett tennie, hogy más szoftvergyártók is adhassanak támogatást a Windows alá, különös tekintettel a JAVA környezetre, médialejátszó szoftverekre, böngészőkre, azonnali és e-mail üzenetküldőkre. Ne piszkáljuk, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban. Azonban itt kezelhető a fájlkiterjesztések társítása és a CD/DVD lemezek automatikus indítási beállításai is.

 

 

A fájlkiterjesztésekhez csak akkor nyóljunk, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, az Automatikus lejátszás funkciót viszont próbálgassuk, hogy Windowsunk minél kézreállóbb legyen. Hogyan? Nos, vizualizáljuk el magunkban, hogy beteszük egy audio CD-t. Mit tegyen a Windows? Nyissa meg mappaként? Játssza le valamelyik programmal? Minden alkalommal ugyanazt a funkciót akarjuk, hogy végrehajtódjon, akkor itt állítsuk be, és Windowsunk ennyivel is kevesebbet kérdezősködik. Különféle adatformákra hozhatunk létre szabályt, pl: képeket tartalmazó lemez, DVD, videókat tartalmazó lemez, üres lemez, stb.

 

 

Kellékek (Accessories): Na itt éri az embert az első komoly arculcsapás, de ne szaladjunk előre. Vegyük sorra a szoftvereket.


Calculator (Számológép): Szóval, ha már egyszer ingyen letölthetővé tették a Számológép Plus eszközt, amely látványában tökéletesen illeszkedik a Vistába, akkor annyi fáradságot igazán vehettek volna, hogy nem ezt az elavult típust teszik vissza a csodaszép Vistába. Ez a régi és ez az új számológép:

 

 

Command Prompt (Parancssor): Erről nincs mit mondani.

 

 

Connect to a Network Projector: Hálózati projektorhoz kapcsolódhatunk, hogy vetítésünket saját számítógépünkről adhassuk elő. Gyakorlatban nem volt módom kipróbálni, valószínűleg csa a Professional és a fölötti verziókban lesz benne. Az átlagfelhasználónak fölösleges.

 

 

Notepad (Jegyzettömb): Nem arról van szó, hogy egy sima text editornak mindenféle izével kéne rendelkeznie, de azért mégis... Legalább egy ilyen TextPad féle eszköz(höz hasonló)t tehettek volna bele.

 

 

Paint: A már-már szánalmasság határához közelítő eszköz jóformán semmit nem változott, ettől még szánalmasabbnak hat. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy egy Paint.NET-hez hasonló cuccot nem képesek integrálni a Vistába, ha már egyszer az egészet újraépítették. Az egyetlen mentség(?), hogy már nem BMP-be akar menteni, hanem gif-be, és ismeri az átlátszó gif formátumot is. De azért a Paint.Net mégiscsak jobb. És szebb. És jobban meg a Vistához. És különben is....


 


Snipping Tool: Na ez egy igazán hasznos és egyszerű eszköz. Képlopó. Indítsd el, húzz egy kockát, és íme: az Asztalon látott alakzatok (ablak, telepítő, minden) képként elmenthető, és néhány egyszerű művelet végrehajtható közvetlenül a programból.

 

 

Sound Recorder: A Windows Hangrögzítő eszközének leváltására születhetett ez a játékszer. Egy nulla. Hagyjuk.

 

 

Remote Desktop Connection: Távoli Asztal kapcsolat. Egyszerűen fogalmazva: más számítógépet irányíthatunk vele megfelelő jogosultságok birtokában.


Windows Explorer: A Windows ablakkezelője. Kicsit szokatlan az egész felépítése, de a Vistában ez mindennel így van. Aki nem használ más fájlkezelőt, mint pl Total Commandert, az hamar meg fogja szokni ezt is, de aki kétablakos fájlkezelőhöz szokott, az is találhat hasznos funkciókat, különösképpen a mappaikonokon megjelenő beltartalomra utaló jelzések lehetnek hasznosak, illetve a közvetlen lemezre írás (Burn CD/DVD), stb.

 

 

Windows Sidebar és Gadgetek: A hőn áhított bigyók végre megérkeztek. Mégsem teljes az örömöm. Bár a Sidebar nagyon látványosan tud animálni, ha rátoljuk az egeret, a Gadget választék nem túl bőséges még, a hasznos cuccok pedig még kevesebben vannak a Microsoft letöltési oldalán.

 

 

Idővel ez valószínűleg bővülni fog. Haszontalanságok viszont vannak bőven. Ilyen pl.: a processzor terheltségét jelző bigyó, ami még egy lapáttal alátesz a rendszernek azzal, hogy figyeli a processzort, ami persze működteti a vackot, így egy ördögi kör alakul ki; a Picture Puzzle-t pedig eszünkbe se jusson használni, mert ha a megadott (alapértelmezett: Pictures – Képek mappa) mappában esetleg 1024×768-as felbontású képeket kell százával betekernie, akkor biztosan szaggatni fog a gép.

 

 

Játék közben pedig nyugodtan lőjük le a SideBar-t, mert csak fölöslegesen foglalja az erőforrásokat. (Játék alatt nem a Pasziánszra gondolok.)

 

 

 

Messenger: Egyik szemem nevet, mert végre az a rohadt Windows Messenger kikerült a csomagból, a másik szemem sír, mert nem került be helyette más. A netről kell letölteni az új Windows Live Messengert. Feltehetően ennek jogi okai vannak, de azért mégiscsak berakhatták volna.

 

Font- (Betűkészlet-)kezelés: Leégne az arcomról a bevonat, ha ezt én adtam volna ki a kezemből. A Windows 3.1x óta kísér(t)i ez az ablak a betűkészlet telepítőt. De nem ez a legsúlyosabb, hanem az, hogy most már ne lehet Drag&Drop (fogd és vidd, tehát elkapjuk az egyik mappában, és átpakoljuk a másik mappába) módszerrel telepíteni betűkészletet, hanem „varászolni” kell. Ez enyhén szólva is szánalmas, siralmas, döbbenetes, katasztrófális, és egyéb negatív jelzők.

 

  

 

Ezen a képen azt látjuk, hogy a fontok beltartalma nem jelenik meg, és nem is csalogatható elő, viszont érdemes megfigyelni a zöld sávot, ami a „Loading”-ot (Betöltés) hivatott ábrázolni. Meglehetősen pontos képet ad a mappa betöltöttségének állapotáról. Érdemes azt is megfigyelni, hogy az ablak bal alsó sarkában a Windows 95 óta ismert Fonts-ikon található. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy nem tudtak egy szebbet kreálni ennyi idő alatt.

 

 

 

Játék: WarCraft III. Meglehetősen erőforrás-igényes játék, igaz, 2002-es kiadású. De azért próba-szerencse. Ez az ablak nem túl sok jót ígér, de ennyitől nem hőkölök vissza. Telepítsünk.


 


A játék akadásmentesen futott, egy pillanatra sem bizonytalanodott el, pedig az elején nagyon sokat és sokáig (1-2 perc) villogtatta a képernyőt. Ennek ellenére semmilyen fennakadás nem volt a futtatás közben. Még a csatajelenteket is hiba nélkül vitte végig. Itt egy Office 2007B-vel készült hatás a játék screenshotjával (képernyőfotó).



Maga a Windows:

Animál. Akkor is animál, amikor az ember a legkevésbé várná. Csillog, villog, csörög, csattog, mindent csinál egyszerre.


A konfiguráció:



Kiegészítve azzal, hogy ATI Radeon 9600 va a gépben, Microsoft (beépített) driverrel, és (szabványos) C-Media hangkártyával. A hangkártyán a Gameport nem települt fel, de azt a kompatibilitási vizságálat során is közölte már a Windows, hogy nem biztos, hogy menni fog.


Az egész balhé telepítése nem hasonlítható táltos paripához. A szükséges adatok megadása után a telepítése kb. 1 óráig tart, de ezt már mgszoktuk. A telepító is 3D (-nek látszó) ablakokban történik, az ég világon semmi beleszólást nem enged abba, hogy mi települjön. Azért csak látszik 3D-nek, mert találkoztam „hagyományos” Windows ablakkal is, már nem emlékszem, mit akart, de mindegy is, a lényeg, hogy volt az is.


A telepítés után nagyon sokáig kerregteti a winchestert, és mindenféléket kérdez, pl.: név, milyen háttérképet szeretnék, meg ilyenek, utána újraindul. Na, ilyet még soha életemben nem láttam, hülye megoldás, mert utána megint sokáig kerregteti a winchestert, és alig akar bejönni az Asztal (Desktop). Ha végre bent van, akkor nekiáll drivereket keresni. Tapasztalat: ha elsőre nem talál drivert, ne erőltessük, mert másodjára, sőt: harmadjára se fog, inkább kegyelmezzünk meg magunknak, és mondjuk azt, hogy hagyja a francba az egészet, majd máskor elintézzük.

 

 

Amikor nagy nehezen végre (valahára, hogy tovább ne ragozzam) birtokba vehetjük legújabb szerzeményünket, egy Welcome Center nevű eszközzel találkozunk. A biztonság kedvéért az asztalon is helyet kapott, de a Vezérlőpultból is indíthatjuk. Először is válasszuk a Personalize (Személyre szabás, Testreszabás) opciót, és perszonalizáljunk.


 


A korábbi Windows verziókban mindaz, amit itt találunk, 1-2 ablakba volt összesűrítve, és fülekkel elválasztva. Talán csak megszokás, de azért az nem volt akkora hülyeség, mint ez. Így most minden egyes lehetőség külön tulajdonságlapon jelenik meg.


 


Az egérkezelő ugyanaz, mint az XP-ben, semmi újat nem tud nyújtani, pedig lenne mit. Ma már általálnosan elterjedt a három gombos egér (a harmadik agörgőbe van építve), és ezt azért illene már támogatni. Egyébként a Microsoft oldaláról le lehet tölteni egy ingyenes drivert, amely az egérkezelőt felvértezi többek közt ezzel a lehetőséggel is. De miért kell mindent külön letölteni?


Képernyőkímélő: csodaszép, rendkívül látványos képernyőkímélők vannak, öröm látni őket, de tényleg.



Hangok: megszokhattuk, hogy minden Windows verzióban kicsit változtak a hanghatások. Erre most ne számítsunk, az XP hangjait kapta a Vista. Szörnyű, de tényleg. Illuzióromboló.


Témák: csodát itt se várjunk, a Vista téma mellett a „hagyományos” Windows téma kapott helyet itt. Bár azt ígérte a Microsoft, hogy az XP-s felület is bekerül majd „középső” opcióként, de ez valahogy kimaradt. Tehát: vagy nagyon szép felületen dolgozunk, vagy nagyon... nem mondom, hogy ronda, de egyszerű. (Érdekes arcú :).)


Háttér: nagyon sokféle dolog közül választhatunk. Képek, keretezett képek, csak színek, textúrák, stb. A többség persze úgysem találja meg, amit keres, hiszen a „gyermekem fotója amint éppen lefagyizta magát” nincs benne ;), de persze megkereshetjük a fájlok közt, és használhatjuk azt is háttérnek.


Vizuális hatások: Meglepetke. Előregyártott színezeteken túl saját ízésünk szerint keverhetünk színeket az ablakoknak. Ötletes, gyorsan működik; a áttetszőség (Intensity) külön állítható.


 


FIGYELEM! CSAK SAJÁT RIZIKÓRA! Első dolgunk legyen a Szülői felühgyelet (Parental Controls) ablakban, amelyet igen leleményesen a Programok hozzáférhetősége és alapértelmezései (Program Defaults) ablak bal alsó sarkában rejtettek el ), kikapcsolni néhány dolgot, ha nem akarjuk, hogy lépten-nyomon kérdzősködésbe botoljunk. Ugyanis a Vista a „biztoság” zászlaja alatt annyit kérdez, hogy az már nem csak idegesítő, de egyszerűen fölösleges is.



Mára ennyi elég lesz a Windows Vistából, legközelebb beteszem a TV-Tuner kártyámat, és kipróbálom a Media Centert, bemutatom a játékokat (nagyon jók), megpróbálom összefoglalni a hibakereső-, frissítő- és jelentőeszközöket, meg ami még maradt.


A látványról nem sokat írtam, azt is legközelebbre hagyom, addigis íme néhány kép:


A Tálca (Task) gombja fölé tolva az egeret az ablak miniatűr képe jelenik meg.



Érdemes megfigyelni, hogy az ablak mozgatásakor üveg-hatás jelenik meg a Címsávon (amellett, hogy áttetsző is ráadásul.



Így teszi le kis méretűre (Minimize) és így állítja vissza teljes méretűre (Maximize) a Blogter weboldalt :).



Színes, (állítólag) valós idejű 3D-ben világító ablakgombok, és csodaszép áttűnést produkáló navigációs gombok.


 
Szólj hozzá

microsoft windows vista b2