2006. júl 25.

Dúdolná?…

írta: Mark yhennon
Dúdolná?…

A cigányprímás hallás után próbálja meg eljátszani a nótát. Milyen jó lenne, ha ezt szoftveresen is meg lehetne oldani. De miért is ne lehetne?

"- Ismeri azt a számot, hogy Nem akar az ökörcsorda legelni?

- Nem, de talán ha dúdolná…"

 

A cigányprímás hallás után próbálja meg eljátszani a nótát. Milyen jó lenne, ha ezt szoftveresen is meg lehetne oldani. De miért is ne lehetne?

 

Menjünk a The Song Tapper oldalára, ahol egy nagyon különleges műszer fogadja a látogatót. Ezen az oldalon van maga a kütyü. A működése nagyon egyszerű: Kattintsunk a Click here to begin feliratra, ha készen állunk, majd a [SPACE] (szóköz) billentyűvel üssük a ritmust, végül kattintsunk a Click here, when finished tapping feliratra, ha befejeztük. Az oldal megpróbálja a dallam alapján kitalálni, hogy melyik számot "dúdoltuk", pontosabban melyiknek a ritmusát ütöttük.

 



Akkor nagyon hasznos az eszköz, ha a tapló műsorvezető a rdióban nem mondja be a szám címét, de mi azért mégiscsak tudni szeretnénk. (Telefonon ne kísérletezzünk a rádióállomás elérésével, esélytelen.)


Próbálkozzunk először ismertebb számokkal, hogy kitapasztaljuk a működését. Például a Queen Bohém Rapszódiáját jó eséllyel felismeri. Ha nem találjuk a keresett számot, és közben beugrott az előadó és a szám címe, akkor tanítsuk meg a gépnek, hogy miről van szó. Ekkor vagy felveszi a listára, vagy közli, hogy a szám már létezik, de azt nem úgy kell.

 

A szerkezet működéséhez Macromedia (Adobe) Flash Player 6 vagy újabb szükséges.


Szólj hozzá

zene