2007. jan 24.

Ki a jobboldali?

írta: Mark yhennon
Ki a jobboldali?

Mit jelent a jobb és a baloldal?




A jobboldal a világon mindenhol azt az elgondolást képviseli, hogy a nagyon költséges dolgokból le kell faragni, megszorítások kellenek, érzelemmentes kormányzásra van szükség. Le kell faragni a szociális és egészségügyi kiadásokból, és ha néhány ember éhen hal, na bumm, hát ez is vele jár.

A baloldal ezzel szemben úgy kormányoz, hogy a lehető legbiztosabb életkörülményeket igyekszik biztosítani az állampolgárok részére. Magas szintű oktatást, egészségügyet, szociális hálót.

A fentiek miatt az úgynevezett liberális pártok szívesen állnak a jobboldal mellé, mert az állam kivonulását, teljes körű versenyszféra kialakítását szorgalmazzák. Versenyhelyzetben lévő iskolákkal és kórházakkal, akárcsak mintha egy hamburgerről lenne szó.

A konzervatív pártok a bal oldalhoz kötődnek, mert azok a tradicionálisan magas szintű szellemi életet hivatottak megóvni.

Magyarországon jelenleg a következő a felállás:

Van egy magát szocialistának valló párt, amely gazdaságpolitikájában teljesen jobboldali. Van egy magát jobboldalinak nevező párt, amely populáris, baloldali értékeket vall magáénak. Van egy liberális párt, amely nevének megfelelően az állam kivonulását támogatja, és a szocialistának nevezett, jobboldali programú párttal együtt kormányoz. (Természetesen vannak további pártok is, de ők most nem számítanak.)

Hogy tisztán lássunk: Magyarországon a Fidesz képviseli jelenleg a szocialista eszméket, az MSZP képviseli a jobboldali gazdaságpolitikát, és a csatlósa szövetségese ennek megfelelően az SZDSZ.

  
(A kép csak illusztráció)

Szólj hozzá

politika mszp szdsz jobboldal jobb liberális baloldal bal fides