2007. feb 11.

Putyin közel-keleti körútja

írta: Mark yhennon
Putyin közel-keleti körútja

Az orosz elnök a mai napon Szaúd-Arábiába érkezett, és ezzel kezdetét vette a közel-keleti körútja. Putyin az első olyan legfelső orosz állami vezető, aki hivatalos látogatáson van Szaúd-Arábiában.

A mai napon protokoll események alkotják az orosz elnök programját, ami a kétoldalú megállapodást rögzítő iratok aláírásával ér majd véget. A hétfői napon az orosz és a szaúdi üzletemberek társaságában a kétoldalú együttműködést előkészítő tárgyalások zajlanak, melyek témája a kőolaj és földgáz kitermelése, szállítása és feldolgozása terén megvalósítandó orosz-arab együttműködés.


Február 12-én az emír meghívásának eleget téve az orosz elnök Katarba látogat, majd február 12-13 –án a Jordán Királyság vendége lesz.

Katar és Oroszország viszonya 3 évvel ezelőtt romlott meg, amikor a Katar területén bujkáló Zelimchan Jandarbijev csecsen szeparatistavezetőt likvidálta az orosz titkosszolgálat – írja newsru Israel. Az incidensnek február 13-án lesz a 3. évfordulója.

A közel-keleti vezetőkkel folytatott tárgyalásai során a Putyin elnök a gazdasági együttműködés mellett olyan aktuális kérdésekről is tárgyal, mint az izraeli-palesztin konfliktust érintő kérdések, az Irakban zajló, szűnni nem akaró vérrontás, az atomprogramja miatt nemzetközi elszigeteltségbe került Iránról, valamint arról, hogy Oroszország milyen szerepet vállal e krízisek megoldásában.

Elutazása előtt Putyin elnök nyilatkozott a katari Al Jazeera csatornának. Nyilatkozatában Putyin kifejtette, hogy utazása célja: a Perzsa Öböl országaival szoros együttműködés kialakítása. "Szeretnénk bevonni azokat a forrásokat, amelyek ezen országok rendelkezésére állnak, az orosz gazdaságba." – nyilatkozott Putyin.

Az orosz elnök hangsúlyozta: „Az arab világban nincsenek olyan országok, amelyekkel valamiféle ellentéteink lennének. Ez lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy a kapcsolatainkat fejlesszük. Nagyon szeretnénk, hogy ezen országok forrásai, a növekvő orosz gazdaságban is felhasználásra kerüljenek. Utazásom egyik célja, hogy az országaink közötti államközi kapcsolataink magas státusza megerősítést nyerjen, és megtaláljuk azokat az utakat, amelyek a kapcsolatunk fejlesztését gazdasági téren is lehetővé teszik..

A nyilatkozatban az orosz elnök említést tesz a Közel-Keleti Konferenciáról, amelyet Moszkvában javasolja megtartani..  "…Közel-Keleten és Palesztinában káosz uralkodik jelenleg. Szükségünk van új eszmékre, szükségünk van álláspontok konszolidációjára, szükségünk van párbeszédre, amelyben hallgathatjuk egymást, meghallhatjuk egymást, és talán hathassunk egymásra pozitív értelemben".

Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy azok a felek, akik eddig elhatárolódtak ettől, tárgyalóasztalhoz üljenek, orosz elnök egyértelmű igennel válaszolt az Al Jazeera riporterének.

Forrás.
В Эр-Рияде Путин обсудит с королем Саудовской Аравии совместные проекты в сфере транспорта, добычи и переработки нефти и газа

Szólj hozzá

külpol