2007. feb 12.

Kell-e Microsoft szoftver a közigzgatásban?

írta: Mark yhennon
Kell-e Microsoft szoftver a közigzgatásban?

Európa állandóan hadban áll a Microsofttal, mert az folyamatosan visszaél piaci pozíciójával.





A Microsoftot több fronton is támadják agresszív viselkedése miatt, és minden normális országban próbálják visszaszorítani, így például Románia, India, stb.

Oroszországban, például egy rendkívüli és példátlan eset fordult elő. Egy tanárt, Alekszandr Ponoszov-ot letartóztattak, mert az iskola számítógépein illegális szoftvereket telepített. A Microsoft a pénztárcájára mutogat, és perelni fog, annak ellenére, hogy valaki már felajánlotta, hogy kifizeti az okozott "kárt". Nem kell nekik a pénz. - írja a
Pravda.ru. A dolog odáig fajult, hogy már maga Mikhail Gorbacsov kérte a szoftvercéget, hogy hagyjon fel a "bosszúhadjárattal"



Gorbacsov: „Azt a tanárt, aki az életét a gyerekek nevelésének szentelte, és aki igen szerény, az Ön vállalatánál kifizetett legalacsonyabb bérekhez sem mérhető fizetésből él, most szibériai börtöntáborokba való elzárással fenyegetik. Mi nagyra tartjuk a Microsoft programozóinak munkáját, és semmilyen módon sem vonjuk kétségbe a szellemijog-sértések elleni fellépés jogosságát. Mégis, ebben az esetben arra kérjük: legyen irgalmas és vonja vissza a beadványt Alekszandr Ponoszov ellen.”

Ez az eset kitűnően alátámasztja a brit kommunikációs és technológiai oktatási ügynökség jelentésében foglaltakat, melyben egyenesen
úgy fogalmaznak, hogy a szigetországi oktatási intézmények számára nem szükségszerű, hogy a Microsoft Office programcsomagot válasszák az iskolákban folyó digitális tevékenységek számára. A jelentés kifejezetten kitér arra, hogy a szoftvercég alkalmazásai valóban funkciógazdagok, de iskolai környezetben erre a tudásra nincs szükség, ráadásul drága is.

Emellett felmerül a kérdés: érdemes-e olyan cég szoftvereit használni közintézményekben, amely folyamatosan keselyűként köröz a fejünk fölött, és állandóan csak azt lesi, hogy mikor csaphat le? Úgy tűnik, Magyarország gazdagabb, mint Anglia, hiszen itt nem számít, mennyibe kerül a teljes kormányzat és iskolarendszer szoftverekkel történő ellátása. India és Németország nem használ Microsoft szoftvereket, hanem olcsóbb megoldásokat választottak.

Szólj hozzá

microsoft szoftver pénz közigazgatás