2013. aug 28.

A silány szoftver

írta: Mark yhennon
A silány szoftver

Egy játék következik. Most egy szoftver tulajdonságait fogom leírni, te pedig próbáld meg kitalálni, hogy melyik programról van szó.  Utána mindazt, amit a szoftver fejlesztője ígér a honlapján, és itt ismét tehetsz egy próbát. Végül megmondom, hogy miről van szó, és érdekes tanulságokat fogunk leszűrni a szoftvergyártás jelenéről.

Első kör

Tehát van ez a szoftver. Átlagfelhasználóknak készült, tehát elméletileg az Install & Use (telepítsd és használd) elven kéne működnie. Na ezt például nem teszi. Az installal nincs különösebb gond, a használata lehetetlen.

Ez a program elérhető az alábbi eszközökre: Windows, Mac, iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry, Nokia Bada. Ezek közül három esetben tettünk kétségbeesett kísérletet, hogy működésre bírjuk, úgymint: Android, Windows Desktop (asztali számítógép), Windows Phone (7.8).

Az eredmény: Windws Phone esetében egészen addig hajlandó kommunikálni a külvilággal, amíg az alkalmazás ablaka aktív. A Start gomb megnyomásával abbahagyja minden tevékenységét, így elsődleges funkciója gyakorlatilag megszűnik létezni. Eltűnünk ismerőseink elől, mint szürke szamár a ködben, így ők hiába is próbálnak ingyen cseverészni, mi több: csacsogni velünk, ezt nem tehetik meg mindaddig, amíg ismét el nem indítjuk az alkalmazást. Ezzel egyszersmind telefonunk összes(!) további funkciójától elzárva magunkat (beleértve: Office, böngésző, SMS-írás/olvasás, képnézegetés, fotózás, stb., tehát minden).

Ez sokat segített neked, hiszen már tudod, hogy egy olyan progiról van szó, amely (elméleti szinten) a kapcsolattartást segíti elő oly módon, hogy kikerüli a fizetős szolgáltatásokat (telefonálás, illetve SMS küldés).

Android esetében a telepítés sikerült. (Android esetében a telepítés mindig sikerül, a problémák utána jönnek.) Megpróbálod elindítani, aztán anélkül, hogy bármi érdemlegeset cselekedett volna, a rendszer közli, hogy ez a program összeomlott, úgyhogy válassz a Kényszerített bezárás és a (fel)Jelentés között. (Megdöbentő módon a Google Play a program telefonról való törlése után is azt írja, hogy telepítve, de ez majd egy másik sztori lesz, csak türelem.) A legmegdöbbentőbb dolgok egyike itt még a letöltési méret: a Play szerint 12,90 MB folyik át az internet zegzugos folyosóin, a letöltött állomány viszont 22-30 MB (mindig más, ezt sem teljesen értem... útközben beugrott a nagyihoz egy kis lekváros fánkért?).

Hát, ha nem, hát nem! Próáljuk ki a harmadik opciót: Windows 7, asztali gép, semmi rendkívüli. A telepítés (természetesen) itt is sikerül, a szoftver elindul, majd közli, hogy addig nem hajlandó semmilyen szóra érdemes tevékenységet végezni, amíg nem adjuk meg a telefonszámunkat, mint egyedi azonosítót. Ezen ne múljon, +36-20- stb.Az uzsgyi gomb megnyomása után örömmel jelenti, hogy a készüléken nem található meg az ő másolata, ami alapján konzultálni akar a többi ugyanezen-szoftver felhasználóival. Pedig de. Csak éppen nem indul el (Android, ugyebár!) Dehát tehetek én róla? Oldja meg ahogy akarja, mi közöm van NEKEM ahhoz, hogy egy trágya szutykot raktak a Play-re, és mi köz van NEKI a telefonomhoz, mikor én asztali gépen akarok trécselni az ugyanezen programot használó ismerőseimmel. A telefonszámom helyes, esküszöm, vagy bármi, működjön! Nem teszi. A választható lehetőségek: Back vagy Close. Close-ra katintva az alkalmazás ablaka bezárul, és csendes magányában foglalja a helyet a winchesteren.

Második kör

Az ígéretek földje. Küldj ingyen SMS-t és indíts ingyenes hívást más ugyanezen szoftver felhasználóinak bármilyen eszközön és hálózaton keresztül, bármely országban. Töltsd le, add meg a számod és lépj kapcsolatba barátaiddal. (Asztali változat) Az Androidos változat eleje ugyanez, a vége annyiban más, hogy tapogasd össze a képernyőt, telepítsd és használd. Windows Phone-os letöltésnél nincs utószó. Mindháromnál van azonban tulajdonság-összefoglalás: csoportos üzenetküldés akár 40 személynek (ha egyáltalán elindulna... de mivel nem indul, így ezt a vállalást senki nem tudja lecsekkolni), HD minőségű hang, ingyen SMS, ingyen VoIP hanghívás a legjobb minőségben 3G és Wi-Fi hálózatokon is, élő csempés műsorszórás (ami szintén nem működik), stb.

Harmadik kör

Mint azt bizonyára kitaláltad már, erről a (csodálagosnak nem nevezhető) programról van szó:
Igen, a fenti tulajdonságok leírásában nem egy (ezerszer szidott, pedig az legalább működik!) Microsoft szoftverről van szó, hanem a sokak által szeretett Viber-ről. Ha én írnám a reklámszlogent, az biztosan így hangozna:

A program, amely nem működik

Igaz, cserébe kárt sem tesz az eszközökben, viszont egy csomó helyet elfoglal. Tulajdonképpen ilyen programot bárki tudna írni: megnyitja a Jegyzettömböt, teleírja mindenféle szeméttel (raw material, például őszibarack)  12,90-30 MB terjedelemig (mindig más, emlékszel: fánk a nagyitól), majd elmenti EXE fájlnak, amit elindítva nem történik semmi. (Windows esetén hibaüzenet, mely szerint ez nem Win32 alkalmazás, de ha első sornak azt írjuk, hogy This program can not run in MS-DOS mode, akkor lehet, hogy másfajta hibaüzenetet kapunk, érdemes próbálkozni.).

Nodeakkorkérdemén: ha valaki rászán x-ezer munkaórát, hogy megírjon egy programot, akkor miért nem olyan prgramot ír, ami működik? Miért ír olyasmit, ami nem működik? Ráadásul három platformon nem működik! De ezt legalább 24 órában képes (nem)csinálni, akár párhuzamosan mindhárom eszközön.

Ez tehát a jelen szoftver-programozása. Valaki kitalál valamit, amit leprogramoz(tat valakivel), majd közzé teszi, és nem működik. Neki, otthon, azon a gépen, amelyen programozott, természetesen működött, hiszen az Apache-szervertől kezdve a MySQL-ig, a .NET 5.0-tól (ami még csak rendszerfejlesztőknek érhető el béta állapotban az MSDN-en) az utolsó Flash fejlesztői környezetig minden megtalálható volt. Minden, amiben írt, és minden, ami a futtatáshoz kellett. Ha a júzernek meg nincs, akkor ne is áruljuk el neki, hogy mit jelent az, hogy "Az alkalmazás váratlanul leállt, kényszerített bezásárs, Jelentés", vagy mit tehet annak érdekében, hogy ne ez történjen. Még véletlenül se írjunk súgót, amiben esetleg megfogalmaznánk, hogy a Windows Phone készüléken, ha azt akarod, hogy az élő csempéken megjelenjen a beérkező üzenet, akkor ezt vagy azt kell csinálnod. Az asztali gépre szánt verzióban pedig éppen elég annyi, hogy "A telefon nem található, Back, Close". Oldja meg a szerencsétlen fasszopó, ahogy akarja, ha tényleg a mi csudálatos termékünket kívánja használni.

Egyetlen előnye van ennek a program-csoportnak (minden platformot egymás mellé téve már egy kisebb kupac, tehát csoport): ingyenes. Ingyen nem csinál semmit. Mondjuk az lenne az igazi pofátlanság, ha még pénzt is kérnének ezért a sosem egyforma méretű fájlrendszerpusztító szeméthalmazért, de valószínűleg a fejlesztők is érezték, hogy az már túllépne a törvényes kereskedelem keretein, bár vannak ilyesmire is példák.

UPDATE: Természetesen a cég(? termék?) Facebook oldalán nem lehet kommentet írni. A Google Playben viszont igen. Na ott érdemes szétnézni, mert ilyen lehúzást szerintem program még nem kapott az internet megalapítása óta.

Szólj hozzá

windows szoftver program szánalmas számítógép phone android silány viber wp7