2007. feb 26.

Észak-Korea blöffölt?

írta: Mark yhennon
Észak-Korea blöffölt?

Az orosz külügyminiszter Alekszánder Loszjukov, aki az Észak-Korea atomprogramját vizsgáló hatoldalú bizottságban képviseli az Orosz Föderációt, tokiói látogatásán nyilatkozta, hogy Moszkva véleménye szerint, eddig még senkinek sem sikerült egyértelmű, kézzelfogható bizonyítékot szolgáltatnia arra, hogy Phenjan rendelkezne atomfegyverrel, és képes lenne annak gyártására. „Amennyiben az észak-koreai kollégák több bizonyítékot szolgáltatnának a kifejlesztett atomfegyverükről, egyszerűbb lenne tárgyalnunk egy esetleges anyagi támogatásról, amit az Észak-Korea atomprogramja fejében kaphatna.” – nyilatkozta a külügyminiszter.


Az észak-koreai atomfegyverről szóló feltételezéseket, a dr. Abdul Kadir Han pakisztáni atomtudós nyilatkozatára alapozzák, miszerint vezetésével Észak-Korea kidolgozta az atomfegyver előállítására szolgáló technológiát, és dokumentálta azt, illetve rendelkezik a szükséges berendezésekkel, többek közt beszerezte az urándúsításhoz szükséges gázcentrifugákat.

Phenján tagadja az uránprogramjáról szóló vádakat, ugyanakkor azt állítja, hogy 1994 után, amikor az USA felmondta az Észak-Koreával kötött szerződést, hozzáláttak, hogy plutónium alapú atomfegyvert hozzanak létre. A plutóniumot, annak a radioaktív üzemanyagnak a feldolgozásával nyerik, amellyel az egyetlen működő reaktoruk üzemel. Az utóbbi időben az amerikai tudósok egy része is úgy nyilatkozott, hogy az észak-koreai urán-program alaptalan lehet. 

Forrás.

МИД РФ: США не представили России доказательства тайной урановой программы КНДР

Az orosz sajtóban már a gyors észak-koreai megállapodást követően, olyan elemzések jelentek meg, amelyek erősen kétségbe vonták azt, hogy Észak-Korea bármiféle atomrobbantást végrehajtott volna, és ténylegesen rendelkezne atomfegyverrel. Az elemzők kitértek arra, hogy az ország egyszerűen nincs abban a gazdasági állapotban, hogy atomprogramot tudott volna finanszírozni. A tényleges atomkísérletekről szóló bejelentések is kétségeket hagynak maguk után. Orosz oldalról valószínűnek tartják, hogy  Észak-Korea blöffölt egy nagyot, és bejött neki. Az így kapott segéllyel a gazdaságilag haldokló rendszer még húzhat egy darabig. Az oroszokat azért is érdekli, hogy tényleg létezik-e észak-koreai uránprogram, mert Oroszország is segítségnyújtási kötelezettséget vállalt arra  az esetre, ha az Észak-Korea lemond atomfegyver programjáról.

Szólj hozzá

külpol