2007. már 30.

Iráni támadás időpontja

írta: Mark yhennon
Iráni támadás időpontja

Az izraeli hírszerző szolgálatokhoz közelálló Debka portál orosz hírszerzési forrásokból származó értesülése szerint, az amerikai hadsereg április 6. a helyi idő szerint hajnali 4 órakor indítja a „Harapás”- „Bite” fedőnevű akcióját. Irán ellen. Az akció jellege: rakéta és légi bombatámadás Irán atomlétesítményei ellen. Akció tervezett időtartama 12 óra. Földi csapatok bevonását az akcióba az amerikai fél nem tervezi. A csapás célja, az atomfegyver fejlesztésével meggyanúsított iszlám köztársaság atomfejlesztéseinek néhány évre való visszavetése. 



A térségben összevont 45 koalíciós hadihajóhoz múlt pénteken csatlakozott a Charles de Gaulle francia repülőgép anyahajó, amely az Afganisztánban tevékenykedő NATO csapatoknak biztosít légi támogatást. Az amerikai hadvezetés bejelentése alapján április 2-án San Diego kikötőjéből indul a térségbe a Nimitz repülőgép anyahajó – jelenleg az Arab tengeren állomásoznak a Dwight D. Eisenhower és a John C. Stennis anyahajók.(ez mintegy 100 repülőgép bevetését teszi lehetővé). A csapatösszevonások célja az erődemonstráció, hogy megakadályozzák Iránt a Hormuzi-szoros lezárásában., amely a Perzsa-öbölből szállított olaj egyik fontos export útvonala. Az erődemonstráció másik jelentősége, hogy jelezze Iránnak: be kell fejeznie a nukleáris programját – hogy ezt Irán figyelmen kívül hagyja, szinte biztos.

Az orosz elemzők véleménye szerint nem zárható ki, hogy a légi csapás kiértékelése után, az országban kialakuló helyzettől függően, a szárazföldi csapatok bevetésére is sor kerül.

Függetlenül attól, hogy az amerikai katonai és politikai vezetés következetesen tagadja egy katonai csapás tervét, az orosz elemzők nagyon valószínűnek ítélik azt. Leonid Ivasov vezérezredes, a Geopolitikai tudományok Akadémiájának alelnöke véleménye szerint azon túl, hogy figyelembe vesszük a csapatmozgásokat, az Izrael területén zajló nagyszabású polgári védelmi gyakorlatokat, az iráni nyugati diplomáciai képviseletek evakuációs készülődéseit is figyelembe kell venni. Mind két fél elzárkózik bármiféle kompromisszumtól, Irán pedig lépéseivel nem megakadályozni, hanem gyorsítani igyekszik a háborús konfliktus kitörését. A Moszkvában tartott sajtóértekezleten az alelnök kijelentette, hogy véleményük szerint az USA számára szükségessé válhat az atomfegyver bevetése. Ennek a szükségességét az határozza meg, hogy az iráni atomlétesítmények nagy része sziklás terepen mélyen a föld alatt helyezkedik el, ahol nem lehet elérni őket hagyományos fegyverekkel. Ahhoz, hogy az iráni atomprogramot leállítsák, 17-20 iráni atomlétesítmény megsemmisítése szükséges. Véleménye szerint az iráni művelet gyors lefolyására számíthatunk, mert Bush adminisztrációja csak így számíthat valamiféle győzelmi esélyre a következő választások során. Elképzelhető, hogy későbbiekben a támadások Irán ellen még ismétlődni fognak.

Forrás.
Kapcsolódó cikk.

 

Szólj hozzá

háború irán atomcsapás válság olaj iráni atomprogram