2007. jún 13.

Sommersturm (Summer Storm)

írta: Mark yhennon
Sommersturm (Summer Storm)

A Sommersturm egy egészen rendkívüli film a meleg fiatalokról, amelyet nem mutattak be Magyarországon. Filmajánló csak 16 éven felülieknek.



Olyan műsorszám, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus.

A Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című filmen kívül a magyar közönség ritkán vagy inkább egyáltalán nem lát olyan filmet, ami a melegekről szól, pedig szép számmal vannak ilyen alkotások. Például a Tabu című japán film, amely magán hordozza a japán filmek sajátosságait, és talán épp ezért vagy ennek ellenére elgondolkodtató is és egy teljesen másfajta élményt nyújt, mint az ömlesztett diliwoodi tömegcikkek.

2004-ben készült egy német film, a Sommersturm (
torrent, magyar vagy angol felirat), amelyet Magyarországon nem mutattak be, és mindeddig DVD-n sem találtam sehol. A Túl a barátságon Velencében aratott sikere (2005. Golden Lion) és a film miatt kitört "mindenki megmondja a frankót" hangulat elnyomott minden más, ugyanebben a témakörben készült filmet. A Sommersturm is egy ilyen alkotás, pedig nem kevésbé nagyszerű, mint a Túl a barátságon. Sőt...

A történet: Tobi, az evezőscsapat kapitánya és Achim igaz barátok, együtt csinálnak mindent, még a zuhanyzóban is együtt masztiznak. Ez Tobinak egy darabig elég, mígnem végérvényesen ráébred, hogy beleszeretett legjobb barátjába, aki persze mit sem sejt erről. Egy evezőstábor alkalmával, ahol több csapat is van (később versenyeznek is) a berlini női csapat helyett egy csapat homo fiú érkezik a táborba, és ez alapjaiban változtatja meg Tobit. Nem tudja tovább magában tartani másságát...

Ez a film egy olyan srácról szól, aki mindaddig heterónak tudja magát, míg rá nem ébred, hogy nem ő van egyedül a másságával. Viszonzatlan szerelem, kaland, dráma, gyönyörű képek; és a sarkalatos kérdés: képes-e a barátság túllépni az előítéleteken? Mindvégig rendkívül érdekes, sallangoktól és amerikai juharsziruptól mentes, összességében tanulságos film, amelyet mindenkinek ajánlok megnézni.


Olvasd el Queer véleményét is a
blogjában...
A film
hivatalos honlapja. A DVD-változat: képek, jelenetek a filmből (Quick Time), előzetes (Windows Media, Quick Time), szereplők.

Előzetesek - Sommersturm (ENU):



Jelentek a filmből:




Utóirat: érdemes figyelni a kulturális különbségekre is. A német viselkedés fényévekre van az ameriakai típusú (mindent fegyverrel oldunk meg) viselkedéstől. És hát valljuk be, a magyartól is.

Szólj hozzá

ajánló film homoszexualitás torrent német meleg tabu filmajánló storm heteroszexualitás mountain sommer brokeback sommersturm