2007. nov 21.

Ilyenek vezetik az országot

írta: Mark yhennon
Ilyenek vezetik az országot

Tegnap a Blikkben megjelent egy közlemény, amelyet feltehetően az Egészségügyi Minisztérium adott ki. De a is lehet, hogy iszlám szélsőségesek, ugyanis annyi helyesírási hiba van benne, hogy bármely magyar nyelv és irodalom tanár menten a kardjába dőlne.



Vizsgáljuk meg tehát a szöveget. Nagyításhoz kattints a képre, vagy vedd elő a tegnapi (2007. november 20.) Blikket.



Az első, hogy címet nem választunk el ilyen módon (Több pénztáras*, de | nem üzleti biz- | tosítási rendszer). *Meglátásom szerint, és a tanulmányaim során szerzett ismereteim alapján a "több pénztár" ebben a jelentésben egybe írandó, akárcsak a többnejű, többpárti, stb. Ezt következetesen rosszul írják  szövegben, ezért eltekintettem attól, hogy mindenhol bekarikázzam.

A következő a "parlament" szó. Maga a szó és a leírása nem hibás, de sajnálatos módon Magyarországon Országgyűlés ülésezik az Országházban. Ettől függetlenül, természetesen, parlamentáris demokrácia van. Állítólag.

A harmadik karikában azt szeretném jelezni, hogy nincs alany. Ki által? Az OEP vagy az állampolgár által? Ez nem derül ki világosan, márpedig ha ezt a kiadványt országosan mindenkinek szánták, akkor talán célszerű lenne egyértelműen fogalmazni, a félreértések elkerülése érdekében.

Az "állami többségi tulajdon" és a "többségi állami tulajdon" közt különbség van, talán nem ártana gondolkodni. Bár az már kiderült, hogy erre az SZDSZ-es politikusok nem képesek.

"és kezdik meg"... hagyjuk, de a "Magyarországon" után hiányzik egy vessző. Tudom, ez már szőrszálhasogatás, de azért olvass tovább.

A megye. Na erről váltsuk pár szót. Most akkor az EU előírása a régiórendszerről el van felejtve? Sosem fog már megvalósulni? Tartok tőle, hogy ezt az Unió nem sokáig fogja már tolerálni.

A "mi viszont"-tal az a problémám, hogy nem derül ki, hogy ki az a mi? "Mi, mint Horváth Ágnes miniszter és én, aki nem tudok írni, plusz egy rendőrfogalmazó és a Gyurcsány", vagy valakik mások azok a mi?

Megyét nem fed le senki, legfeljebb "az ő megyéjének egészségügyi ellátását finanszírozza". Így legalább van értelme.

Táplálás. Ezen sokáig morfondíroztam, és végül arra a következtetésre jutottam, hogy még a marhákat is ellátják, takarmányozzák, a növényeket is trágyázzák, de hogy az embert "táplálni" kellene, ez szerintem kicsit durva. Étkeztetni, etetni, ellátni igen, de táplálni? Szinte elképzelem, ahogy bejön Kovács doktor, és kanalazza az arcomba a finom tejbepapit "táplálás" címén, utána még meg is büfiztet.

Az 550 Ft + áfából az derül ki számomra, hogy az állam még a saját maga által adott pénzt is megadóztatja. Kiváló adózási rendszer. Az adómból befolyt összegből még egyszer adót vonnak. Zseniális. Már csak a kilencedet és a tizedet kell bevezetni, és máris a feudalizmusban leszünk. Bár nem akarok ötleteket adni.

A "gyümölcsös" mondatnak se füle se farka. Ha valaki talál benne értelmet, kérem, hogy kommentben írja meg. Ebből a mondatból az derül ki számomra, hogy a miniszter egy épkézláb mondatot nem tud megfogalmazni. És ilyenek irányítják az országot...

Az alatta lévő mondatból is hiányzik ez-az. Vagy néhány tucat vessző, vagy néhány tucat zárójel (tetszés szerint kötőjellel helyettesíthető). "minden túlzás nélkül elkeserítő állapot".

Az egyik kedvencem: hogy egy ország nevét nem tudjuk leírni, az nem egyszerűen szarvashiba, hanem tuti bukás az érettségin. Nagy-Britanniát ugyanis kötőjellel kell(ene) írni. Ezt már az ovisok is tudják, de ha ennyire nem megy a földrajz, akkor vegyen már elő egy tetves térképet, és nézze meg, vagy írja azt, hogy Anglia (Egyesült Királyság, UK, GB, EN, stb., tetszés szerint).

Kimaradt egy szóköz. Na ez tényleg szőrszálhasogatás, de ha már egyszer vagyonokat fizetek ÉN* titkárnőre, akkor a Word helyes használatát elvárom. (*Gyk.: az én adómból kapja a fizetését.)

Dr. Ábrahám Attiláról, ha valakit érdekel,
itt tudhat meg többet.

Ez aszó helytelenül szerepel itt. Vagy "népegészségügy-stratégia", így jelzem, hogy ez egy fogalmi kapcsolat, vagy "népegészségügyi stratégia".

Lépések mentén haladni nem lehet; lépésekkel haladni igen, nyomvonalon, előre kitaposott susnyásban szintén.

A csillaggal jelölt, sportolásról szóló részhez csak egy megjegyzés: ha biztosítást kötsz, nehogy eláruld, hogy sportolsz, mert az biztosítási kockázat, ezért nagyobb havidíjat kell fizetned!

Hogy hányan halnak meg dohányzásban, azt immár tudjuk. Beszélgessünk most arról is egy kicsit, hogy élelmiszeradalékok miatt kialakuló vastagbélrákban hányan halnak meg, hány új asztmás/allergiás beteg van évente a növekvő légszennyezettség miatt (sebaj, akkor se kell vasút ide), és hányan halnak meg autóbalesetben, illetve egy-egy autóbaleset menyibe kerül az államnak.

Szintén fontos feladat az alkohol. Vagy "alkohol- és drogprevenció", amit lehetett volna magyarul is írni, hogy mindenki megértse.

A másik kedvencem. Igazából ez motivált, hogy aprólékosan átvizsgáljam az egész szöveget. Beszélgessünk a magyar helyesírás szabályairól, különös tekintettel az elválasztási szabályokra. Ki hallott már olyat, hogy két mássalhangzót egy szótagként kezelünk?

Szűrő-pro-gramok. Itt is egy elválasztási hiba. Ez már fatális. A "népsz-erűsítésén"-ről már nem is akarok szót ejteni. Sírni lenne kedvem ezektől. És mindezt két mondaton belül... Egyébként a következő karika (életsz-erű) is egy ugyanilyen hibát fed föl.

A ***-nál hiányzik egy állítmány a mondatból. A ****-nál pedig felmerül a kérdés, hogy ezentúl csak asszonyok szülhetnek immár eztán csak? Mert a mondatból ez derül ki. Épp csak nincs konkrétan leírva, hogy a zabigyerekeket ledobják a Taigetoszról.

Értesítenie kell, de kinek? Nincs alanya a mondatnak.

Írjuk le százszor: százaléKKal.

Azt gondolom, hogy ez visz mindent: hogy egy miniszter (titkárnője, vagy kurvája, vagy bárkije) ne tudja leírni egy közhivatal nevét, az mindennek a teteje. Egészségügyi Minisztérium. Hogy érthető legyen: nagy E és nagy M. De legalább a saját munkahelyünk (ámokfutásunk helyszíne) nevét tudjuk már leírni.

Van szülő és van barát. De ha valami szülőbarát, az egészen mást jelent.

A végét már csak kekeckedésként, csakazértis bekarikáztam. Egy darab ponttal is le lehet zárni egy gondolatsort, még ha mégoly értelmetlen is, mint ez.


Jár Önnek a jobb. Csak kérdés, hogy ki tudja megadni...

Szólj hozzá

politika egészségügy horváth betegségügy agnes