2008. feb 06.

Kivonat

írta: Mark yhennon
Kivonat

Manapság  a vegy- és gyógyszeripari lobbi áldatlan tevékenységének köszönhetően lépten-nyomon a "kivonat", vagy idegen szóval az "extrakt" kifejezésbe botlunk.


Ez azt jelenti, hogy valaminek az egyik alkotóelemét kieszik, és azt egy steril közegbe ültetik. Például a citromból kivonják az aszkorbinsavat (leánykori nevén C-vitamin*, új nevén E300), és beleteszik mondjuk almalébe, ami ettől egészségesebb lesz. Szerintük.

Ők ugyanis azt állítják, klinikai tesztekre hivatkozva, hogy a C-vitamin segíti az immunrendszer működését. Ami igaz is, csak azt ilyenkor kifelejtik a mondókából, hogy a laborban nem vegytiszta aszkorbinsavat használtak a tesztalanyokon, hanem a természetben előforduló variánsát kapták a páciensek. Magyarul: valódi citrom kifacsart levét itatták meg velük.

Mi a különbség?

Nos, a citrom leve nyilvánvalóan nem víz + C-vitamin, hanem ezen túlmenően tartalmaz még fruktózt, ásványi anyagokat, színanyagokat, illóolajokat, stb.

Tehát az, aki vegytiszta C-vitamint eszik, ráadásul nyakló nélkül, az jó eséllyel pályázik egy (vagy több) vesekőre, mivel ez az anyag a víz kiválasztása után kristályos** szerkezetű.

Hogy lehet akkor, hogy a "klinikai tesztek" nem ezt bizonyították? Úgy, hogy a citrom levében lévő C-vitamin a többi komponenssel, ásványi anyagokkal és fruktózzal együtt szívódott fel a szervezetben, és együtt fejtették ki hatásukat. A minimális fölösleg pedig természetes úton, a kiválasztott vízben oldódva távozik

Ez, és a hasonlóan pofonegyszerű állnak annak hátterében, hogy a citromfán nem aszkorbinsav terem, hanem citrom.

Természetesen ugyanezt a gondolatmenetet végig lehet vezetni bármelyik másik vitaminnal.

Az egész példa nagyon leegyszerűsítve a következőképpen néz ki:
Az 1-es ábrán egy pörkölt-nokedlivel kivonat látható, a 2-es ábrán egy hagyományos, anyu (feleség, férj, szerető, stb.) által készített pörkölt-nokedlivel, tányéron.

Ha az 1-es ábrán látható kapszulát eszed csak, előbb-utóbb éhen halsz. Hiába van "kivonva" minden hasznos a pörköltből, és belezsúfolva egyetlen kapszulába, valami mégis hiányzik belőle, és ez nem más, mint az élet.

Amit nem lehet szintetizálni.
 


1. ábra

2.ábra


*Természetesen a C-vitamin (C6H8O6) ma már előállítható mesterségesen, de a példa kedvéért ezt az egyszerűt választottam.
**A vitaminok között megkülönböztetünk vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokat. Ha a vizet eltávolítjuk, akkor marad a kristályos szerkezet, ami egy bizonyos koncentráción túl már nem tud távozni a veséből.
 

Szólj hozzá

étel citrom extrakt kivonat c-vitamin