2008. feb 13.

Gondolat

írta: Mark yhennon
Gondolat

Amikor a szexről van szó, nekem legalábbis úgy tűnik, a férfiak egy szikla meg egy puha, ernyedt, bocsánatkérő hely közé vannak szorulva.


 

A két nem szexuálisgépezete egész egyszerűen nem kompatibilis egymással, bizony ez a szörnyű igazság. Az egyik egy kisautó, ami alkalmas a bevásárláshoz, meg gyors utakhoz a városban, és amit hihetetlen könnyű leparkolni;a másik egy kombi, amit hosszú távolságokra terveztek, nagy teherbírással – ami összességében nagyobb, bonyolultabb és nehezebben fenntartható. Az ember nem venne egy Fiat Pandát azért, hogy régiségeket szállítson Bristolból Norwichba, mint ahogyan Volvót pedig nem venne semmilyen más okból. Nem arról van szó, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Egyszerűen csak különbözőek, ennyi az egész.

Olyan igazság ez, amit manapság ne merünk felvállalni – mert az egyformaság a vallásunk, és az eretnekek most sem örvendenek nagyobb vendégszeretetnek, mint korábban bármikor -, de én igenis felvállalom, mert mindig is úgy éreztem, hogy a tények előtti alázat az egyetlen dolog, ami egy racionális embert egyben tart.

[…]

Ha egy férfi átadja magát a szexuális pillanatnak, akkor, nos, akkor ennyi az egész. Egy pillanat. Egy összehúzódás. Egy időtartam nélküli esemény. Ha azonban megtartóztatja magát azzal, hogy megpróbál annyi nevet felidézni a Dulux színskáláról, amennyit csak tud, vagy bármi legyen is a késleltetés pontos metódusa, akkor pedig megvádolják, hogy hideg és számító. Bárhogyan is, egy heteroszexuális férfinak átkozottul nehéz dolog bármiféle jó ponttal kijönnie egy modern szexuális találkozásból.

Igen, persze, nem a jó pont a gyakorlat lényege. De az is igaz, hogy könnyen beszél az ember, ha épp van neki. Jó pontja, mármint. És manapság a férfiak nem nagyon kapnak. A szexuális küzdőtéren a férfiakat női elvárások szerint ítélik meg. Sziszeghetsz és lehurroghatsz és olyan hangosan vehetsz nagy levegőt, ahogyan csak szeretnéd, de akkor is ez az igazság. (Igen, nyilvánvaló, hogy a férfiak meg a nőket ítélik meg más területeken – leereszkedően bánnak velük, zsarnokoskodnak felettük, kirekesztik őket, elnyomják és teljességgel boldogtalanná teszik őket – de a vonaglás terén a mércét a nők állították fel. A Fiat Pandának kell megpróbálnia Volvónak lenni, nem pedig fordítva.) Az ember egyszerűen nem hall olyat, hogy egy férfi azért kritizálná a nőket, amiért negyed órájukba telik eljutni a csúcsra;vagy ha mégis, az sem burkolt célzás a gyengeségre, arroganciára vagy önzőségre. A férfiak nagy általánosságban nézve, csak lehajtják a fejüket és azt mondják, igen, így működik a nő teste, erre lett volna szüksége tőlem, és én nem tudtam neki megadni ezt. Selejt vagyok, és azonnal el is takarodom, ahogy megtalálom a másik pár zoknimat.

Ami, őszintén szólva, nem igazságos, sőt, már-már nevetséges. Ugyanúgy, ahogyan nevetséges volna a Fiat Pandát vacaknak hívni, csak mert nem fér be a hátsó csomagtartójába egy ruhásszekrény. Lehet, hogy vacak ezernyi más okból – elromlik, vagy túl sok olajat használ, vagy citromzöld, és a hátsó ablakára szánalmasan rá van írva, hogy „turbó” – de nem azért az egy tulajdonságáért vacak, amire külön hangsúlyt fektetve tervezték: hogy kicsi. És a Volvo se vacak autó csak azért, mert az autóparkolók sorompója alatt nem fér át, és ezért nem tudsz fizetés nélkül távozni.

Égessenek el egy kupac rőzsén, de a két szerkezet teljesen különböző, és ez van. Arra tervezték őket, hogy különböző dolgokat tegyenek, eltérő sebességgel, eltérő típusú utakon. Másmilyenek. Nem ugyanolyanok. Hasonlótlanok.

[…]

Elég sok minden zajlott aznap éjjel a Heath-en. Vagy talán minden éjjel. Úgy tűnt, mindenfelé férfiak voltak, egyesével, kettesével, hármasával, vagy még többen, felbecsülve a másikat, jelzéseket leadva, alkudozva, lerendezve a dolgot: egymásba bonyolódva, hogy megadják vagy megkapják azt a mikroszekundumnyi elektromos töltést, amitől majd nyugodtan figyelni tudnak a Morse Felügyelő cselekményére, mikor hazatérnek.

A férfiak ilyenek, gondoltam. Ilyen a megzabolázatlan férfiszexualitás. Nem szerelem nélküli, de más, mint a szerelem. Gyors, takaros, hatékony. Egy Fiat Panda, valójában.

(Hugh Laurie - A balek; Hugh Laurie alakítja a Dr. House sorozatban a címszereplőt, ezt a könyvet pedig ő írta. A mű témája kémregény, de ilyen részek is vannak benne.)

Szólj hozzá

könyv idézet hugh balek laurie