2008. már 02.

Feljelent a nyomtatód!

írta: Mark yhennon
Feljelent a nyomtatód!

AZ EFF jelentéséből kiderült, hogy a nyomtatók egyedi azonosítókat hagynak a papíron, egy, az amerikai titkosszolgálat és a gyártók közt létrejött titkos megállapodás miatt. 



Az Electronic Frontier Foundation még 2005-ben jelentette be, hogy megfejtette a lézernyomtatók által minden papírlapon otthagyott fura sárga pöttyök titkát. A dolog aktualitásátmégis az adja, hogy egy magas rangú EU képviselő, Franco Frattini (jelenleg az Európai Bizottság olasz alelnöke) a személyes adatok védelme érdekében indítványozta a technológia megszüntetését, illetve kérte a gyártókat, hogy az európai piacra szánt eszközökből ezt hagyják ki.

Az EFF szóvivője szerint önként ezt valószínűleg nem fogják megtenni, de az EU diplomáciai módszerekkel vagy vámszabályokkal felléphet ellene.

Az érintett nyomtatók listája
itt tekinthető meg. Pirossal jelölték a "kalózkodó" nyomtatókat, sárgával azokat, amelyekről nem sikerült megállapítani, hogy "jelentenek-e", zölddel pedig azokat, amelyek nem alkalmazzák ezt a technológiát.

A sárga pöttyök megoldása:

Decoding guide

Ha a te nyomtatód is csinál ilyesmit, megnézheted az
oldal alján található dekóderrel, hogy mit jelent a tevékenygégedről. Ugyanezen az oldalon megnézheted, hogy hogy is sikerült levezetni a sárga pöttyök titkát.
Szólj hozzá

technológia eff terrorizmus nyomtató bűnüldözés