2008. már 06.

Új EU rendelet

írta: Mark yhennon
Új EU rendelet

Az  EU egy új javaslata szerint az élelmiszereken fel kellene tüntetni, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét, zsírt és sót tartalmaz az adott árucikk. Az indoklásban az áll, hogy a vásárlókat tájékoztatni kell arról, hogy mit esznek, mert sok a túlsúlyos ember. Ez, látszólag rendben is van, de...




Nyilvánvalóan az adatokat metrikus rendszerben fogják feltüntetni, így pl. szerepelni fog a ropin, hogy 1 gramm sót tartalmaz 100 grammonként, illetve a piskótatalléron, hogy 0,3 gramm sót tartalmaz, szintén 100 grammonként.

Most pedig tegye fel a kezét az, aki tudja, hogy mennyi 1 gramm illetve 0,3 gramm só! És ki tudja, hogy mi az a mennyiség, amit még meg lehet enni? Ráadásul az ember azért eszik ezeken kívül gulyáslevest, zöldborsófőzeléket fasírttal, és túrós palacsintát is, amelyek szintén tartalmaznak sót.

Korszakalkotó javaslatom van ezért a sótartalom jelölésére. Ne metrikus rendszerben legyen feltüntetve a sótartalom, hanem úgy, hogy az átlagember is értse, miről van szó. Íme a kidolgozott "Sóssági skála":

- sótlan
- hangyafasznyi sót tartalmaz
- csak az íze kedvéért van sózva
- jellegéből adódóan becsülettel megsóztuk
- rendesen fogy utána a sör
- közelít a veszélyeztetés kategóriához
- só (NaCl).

Így az ember mindjárt látná, hogy mit eszik meg.

Szólj hozzá

eu kövérség rendelet élelmiszer túlsúly