2008. máj 20.

Egyre több homoszexuális férfi válik apává

írta: Mark yhennon
Egyre több homoszexuális férfi válik apává

A béranyaság igénybevételével megkezdődött a család forradalmasítása az Egyesült Államokban: ily módon egyre több homoszexuális férfi válhat apává - írja a népszava online.


Katherine és Connor ikrek. Közel háromévesen apjaikkal - Michael Eidelmanal és A.J. Vincenttel élnek együtt New York Chelsea negyedében. A pár szerelmet, időt és mintegy 150 ezer dollárt invesztált a családba. A két férfi az ikrek egyikének biológiai apja. A gyerek egy Washington szövetségi államban élő nő petesejtének mesterséges megtermékenyítése révén születtek, a magzatokat egy Ohio állambeli nő hordta ki, és az ikrek a kaliforniai Los Angelesben jöttek világra, ahol a családjogi törvény engedékenyebb.

"Természetesen számos kihívás áll előttünk, senki láthatja előre, mivel találhatjuk szembe magunkat, de akkor is bizonyos vagyok benne, hogy ez életem legboldogítóbb sikere" - mondta el 40 éves Michael Eidelman, aki New Yorkban praktizáló bőrgyógyász.

Tervük véghezviteléhez a két férfi a Circle Surrogacy nevű massachussettsi ügynökség segítségét vette igénybe.

John Weltman, a Circle elnöke szerint igen jövedelmező üzletről van szó. Tizenkét alatt a cégük 6000 százalékos növekedést produkált, és két és fél éven belül várhatóan a profitjuk is megkétszereződik.

Az ügynökségnek az induláskor 10 százaléknyi homoszexuális ügyfele volt, ma már az arányuk eléri a 80 százalékot. A kliensek 29 országból érkeztek. "Abból a 250 párból, amelynek segítséget nyújtottunk, csak négyen váltak szét, azaz a szakítások aránya 2 százalékos volt az országos 50 százalékkal szemben" - hangsúlyozta Weltman.

A "gay baby-boom", az egynemű párok "gyermekáldásának" előretörése szemmel látható a parkokban és az óvodákban: New Yorkban, ahol a homoszexuálisok közötti hátasságot ugyan nem engedélyezik, ma már nem kelt meglepetést a két férfi és egy vagy több gyermek alkotta család látványa.

Sanford Benardo, egy másik bostoni cég, a Northeast Assisted Fertility Group elnöke elmondta: az Egyesült Államokból, Ázsiából, a Közel-Keletről, sőt még Európából érkeznek ügyfeleik, ahol az ilyen műveletek tiltottak.

Az ilyen cégek igénybevétele legalább 100 ezer dollárba (körülbelül 1,63 millió forint) kerül: ebből a béranya mintegy 25 ezer dollárt, a petesejtet adó biológiai anya pedig 4000 és 10 ezer dollár közötti összeget kap, a fennmaradó rész a cégnek fizetendő, illetve a különböző egészségügyi és jogi kiadásokat fedezi.

Az örökbefogadással ez az új gyakorlat valóságos "gay baby-boomhoz" vezet. Hiteles statisztikák híján, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia becslése szerint az egynemű szülőkkel élő kiskorúak száma 1 és 9 millió között mozog.

A kékszemű Henry - a New Yorkban élő, negyvenes éveiben járó Christopher Hietikko és Jeffrey Parsons fia - augusztusban lesz kétéves. Ismeri szülőanyját, a Kaliforniában élő leszbikus Jessicát.

"Nagyon jó viszonyban vagyunk, nem akartuk a dolgot üzleti síkon kezelni" - mondta el Jeffrey Parsons, aki pszichológiatanár. Henry a két édesapa spermiumának keverékéből fogant, akik DNS-teszttel akarják meghatározni, melyikük a kisfiú biológiai apja.

Márciusban a család egynemű párok mintegy ötszáz gyermekével vettek részt közös kiránduláson. - "Egy dolog nyilvánvaló: az, hogy mennyire szeretik ezeket a gyerekeket. És ők ezt érzik is" - így Jeffrey Parsons.





(Forrás )
Szólj hozzá