2008. máj 23.

Spanyolviasz

írta: Mark yhennon
Spanyolviasz

Orbiték feltalálták a spanyolviaszt, és ennek apropóján elég komoly reklámkampányt nyomnak.

A reklám:

Megy a muksi az utcán, vállán egy akkora rágósdobozzal, aminek a szállításához minimum pick-up kell. A rejtélyek ezzel kezdődnek. Hogyan bírja el? Más ember biztos menten összeroskadna ennyi rágó alatt. Mindegy, halad vele, amikor odalép hozzá a riporter, és kérdi:

- Vajon önnek van e halvány lila fingja arról, hogy könnyebben is vihet magával tizennégy darab rágót?

Mi van? abban a bazinagy dobozban TIZENNÉGY darab rágó tartózkodik? Szerintem valamelyiküket nagyon csúnyán átverték. De még ez is hagyján. Pereg tovább a film, riportalany visszakérdez:

- Ugye csak viccel? - Hát én nem úgy vettem észre, mintha viccelne. Ezt alá is támasztja:

- Nem. - A szövegíró se törte magát össze nagyon.

Most kapaszkodj meg, mert ilyet csak Magyarországon lehet értelmezni:

- Ez legális? - És olyan riadtan néz körül, mintha most kapcsolna, hogy bazmeg, ez apekos, és most mindjárt előkapja a bírságtömbjét. Persze tökéletesen érthető a reakció: Magyrországon minden héten kétszer módosítják az összes törvényt, így már senki nem tudja, hogy mi legális és mi nem az. Én is, ha bemegyek a cukrászhoz, látom, új sütije van (narancsos piskóta csokimázzal), mindig megkérdem, hogy ez legális? De nem csak úgy, belevisítva a levegőégbe, hanem közelhajolok, intek, hogy az eladó is cselekedjen eképpen, és összesusmorgunk.

- Persze, tegye csak el. - Olyan magabiztosan mondja, hogy kénytelenek vagyunk elhinni. Gondolom otthon előkapta a legfrissebb Btk.-t, és megnézte.

- Ez fantasztikus. - mondja a riportalany. Hogy ezt a legalitásra vagy a rágóra érti e, az nem derül ki. Mindenesetre fantasztikus, és begyűri az ingzsebébe a rágót.

Szerintem ez a reklám eredetileg a Kész átverésnek készült, és az volt a forgatókönyv, hogy a riporter kezdjen el rendőrért kiáltani, de ezt kivágták, és helyette bevágták a hiperintelligens végszót:

-Új, egyenként csomagolt rágó, praktikus, 14 darabos kiszerelésben.

Hát ennek a mondatnak minden szava sántít. Mitől új a rágó? Megnéztem az összetételét, ugyanaz van benne, mint eddig volt. Vagy az egyenként csomagolás az új? Huszas éveinek derekán, vagy azon túl lévő személyek tán még emlékeznek rá, hogy a rendeszerváltáskor MINDEN rágó egyenként volt csomagolva. Igaz, akkor még csak öt darab tartózkodott egy csomagban, nem tizennégy, és presztízskérdés volt, hogy valaki gömbrágót vagy lapos Orbitot hurcibált e magával.

Paraktikus. Megnéztem. Nincs kis kezem, de ez a csomagolásmód kilóg a tenyeremből. Nincs többé olyan, hogy suttyomban bekapok egy kis rágót. Ha előveszem, ország-világ látja, hogy én most laprágót fogok betuszkolni az arcomba.

14 darab/csomag: ebben mi a praktikus? 2 darab/nap, így 1 csomag/hét? De egyáltalán miért pont 14? Miért nem 15 vagy 10 vagy valami olyan, ami valamelyik számrendszerbe beleillik? Mondjuk 2, 4, 8, 16? Hogy a náthás picsába számolták ki, hogy a 14 lesz az überpraktikus?

Csoda, hogy az ember meg van zavarodva?

Szólj hozzá

reklám spanyolviasz rágó orbit