2008. aug 24.

Pénzes játék elmélet

írta: Mark yhennon
Pénzes játék elmélet

Amikor még egy állami cégnél dolgoztam, az egyik kollégámmal arról beszélgettünk, hogy milyen lenne, ha mindenki, aki ennél a cégnél dolgozik, bedobna havonta 1000 forintot egy kalapba, és az így összegyűlt összeget a hónap végén sorsolás alapján egyvalaki egy összegben megkapná.


Ez egy nagyon nagy közigazgatási intézmény, több ezer alkalmazottja dolgozik szerte az országban. Ha mindenki bedobná a maga ezresét, akkor milliós tétel gyűlne össze anélkül, hogy ez különösebb érvágást jelentene az "adományozóknak", de hihetetlen nagy segítséget jelentene a kisorsoltnak.

Persze, biztosítani kell, hogy egy személy csak egyszer kapja meg az összeget, illetve a felső vezetést ki kell zárni a sorsolásból (ők adományozhatnak, ha akarnak, de nem részesülhetnek az összegyűlt összegből. Ennek egyszerűen morális oka van, és az etikai szempont sem hagyható figyelmen kívül.)

Ugyanezt bármely cégnél meg lehetne valósítani, persze elsősorban a nagy cégeknél van értelme, ahol lehetséges komoly pénzt összegyűjteni.

A beszélgetés persze ne merült ki a lehetőség elgondolásában, a következményeket is számba vettük. Egyrészt, ha valakit kisorsolnak, és megkapja a pénzt, akkor vajon lesz e hajlandósága tovább "játszani"?

És sajnos a magyar ember mentalitására jellemző, hogy nem az jár a fejében, hogy "milyen nagyszerű, hogy a kollektíva minden tagja gyarapszik ezáltal a jövőben", hanem az, hogy "már megint én nem kerültem sorra, akkor meg minek áldozzak a pénzemből".

Ugyanakkor a sorsolás is megbundázható, ha nem zárjuk ki az emberi tényezőt, és ennyi pénznél már komolyan felmerülhet a csalás gyanúja. (az is elég szörnyű,  hogy már az elmélet felállításánál felmerül ez a lehetőség, de valljuk be: itt minden így működik.)

Azért mégis játsszunk el a gondolattal: ha a te munkahelyeden felvetődne egy ilyen lehetőség, beszállnál a játékba? Egyáltalán: működhet egy ilyen dolog nálunk, vagy bárhol a világon?

Szólj hozzá

játék pénz elmélet adomány