2008. nov 02.

HACCP

írta: Mark yhennon
HACCP

A HACCP rendszerről annyit mindenkinek érdemes tudni, hogy Európában mindenhol elutasították, illetve csak néhány elemét integrálták a szabályozásba, a helyi jogba. Egyetlen ország van, amely teljes egészében el lett fogadva ez a szemét: Magyarország.


A HACCP elve alapvetően nem lenne rossz, a megvalósításra vonatkozóan viszont figyelmen kívül hagy egy csomó mindent. Legfőképpen azt, hogy az új szabályozást a már meglévő vendéglátóhelyekre kell(ene) alkalmazni. Azt bárkinek írásba adom, hogy nincs olyan étterem, kocsma, büfé, stb. Európában, de szerintem a világon sehol, amely 100%-ban megfelelne ennek a szabályozásnak.

Akkor lehetne mindenben megfelelni ennek, ha egy adott épületet eleve arra terveznek, hogy ott vendéglátóhely fog létseülni. Annak megfelelően lennének összeválogatva a bútorok, eszközök, stb. Ha ezt valaki megpróbálja, döbbenten fogja tapasztalni, hogy egyetlen egy 100%-ban HACCP kompatibilis étterem megépítése, berendezése és felszerelése százmilliókban (forint) mérhető költséget jelentene.

Utópia. A HACCP abból indul ki, hogy minden alma egyformán piros, a tojás pontosan 5 dkg, és mindig van egy ember, akinek semmi más dolga nincs, mint a sok HACCP papírt írogatni.

A valóság az, hogy százféle nyomtatványt kel(ene) vezetni ahhoz, hogy a HACCP-nek a dokumentációs része megvalósuljon, de erre sehol nincs kapacitás.

Persze sokan jól jártak ezzel a sok baromsággal: nyomdák, bizonyos mosogatószer gyártók, folyékony szappan és papírtörlő gyártók, illetve az ezekhez szükséges adagolók gyártói, stb.

De még többen jártak rosszul. Ugyanis ezt a sok haszontalanságot valakinek meg is kell fizetnie. És aki megfizeti, az a balek te vagy, kedves Vendég. Nem nekünk, vendéglátósoknak, hanem az államnak és ezeknek a cégeknek.
Szólj hozzá

haccp