2008. dec 30.

Veszélyben a hímnem

írta: Mark yhennon
Veszélyben a hímnem

A Chem Trust csoport tudósai összegezték több, mint 250 tudományos megfigyelésüket és kísérletüket, aminek a végkövetkeztetése, hogy az erősebb nem mind kevésbé lesz erős. A tudósok a legkülönfélébb állatokat figyeltek meg a halaktól, a teknősökön, madarakon át a jegesmedvékig, bálnákig.
 
Kiderült, hogy létezik a vegyi anyagok egy nagy csoportja, amely "feminizálja" a gerincesek nagy részének hímjeit a halaktól az emlősökig (beleértve az embert is). A természeti környezetünk és az emberiség az utóbbi években több mint 100 000 új vegyi anyaggal találkozott. Sokat ezek közül már úgy jellemeznek, mint endokrin, káros hatású szert, vagy ún. gender-benders-anyag, amely befolyásolja a hormonháztartást, és képes nemcsere előidézésére. Ezek közé tartozik a mezőgazdasági kártevők ellen használt vegyszerek többsége, aromák, amelyeket az élelmiszeripar és a kozmetikai ipar használ, tűzvédelmi vegyi anyagok, amelyeket a bútoriparban és az elektronikai iparban használnak. Ezen szerek többsége napjainkra már tiltólistára került, ugyanakkor még mindig alkalmazzák őket ezek az iparágak.
 
Mivel az evolúció során a nemi hormonok az összes gerincesnél hasonlóak, ezért ez lehetőséget nyújt a következtetések általánosítására. A kémiai szerek különösen erősen hatnak a vízben élő állatokra, halakra. Mivel ezek a szennyezett vízben élve nem csak élelemmel fogyasztják a vegyszereket, hanem a kopoltyúkon keresztül, illetve a bőrükön át is érintkeznek ezekkel. Az angliai folyókban élő halak hímivarú egyedeinél a nemi szerveknél teljesen kifejlődött ikrákat lehetett felfedezni - ami a nemcsere egyik jellegzetes tünete. Angliában ez a hímivarú halak felére volt jellemző, de hasonló jelenségeket tapasztaltak más víztározók halainál is, világszerte.
 
A floridai egyetem kutatói az ausztrál nádi békákat vizsgálva kiderítették, hogy 40%-k hermafrodita, 20%-uknál még nem jelent meg a feminim jelleg. Hasonló kapcsolatot a mezőgazdaságban alkalmazott rovarirtó szerek és a leopárd békák között a kanadai kutatók is megállapítottak. A Florida szennyezett vizeiben élő aligátoroknál a tudósok alacsony tesztoszteron szintet és abnormálisan magas ösztrogén szintet állapítottak meg. Hasonlóképpen a Nagy tavaknál, ahol a víz több mint 400 vegyi anyag által szennyezet, női nemi jelleget mutató hím teknősöket figyeltek meg. Hasonló változásokat figyeltek meg az emlősöknél is - ami különösen aggasztó az emberekre nézve.
 
Az Antarktiszon elég gyakran figyelnek meg az utóbbi időben hermafrodita jegesmedvéket, amelyek úgy a női, mint a férfi nemi jegyekkel rendelkeznek. Hasonló nemi abnormitások jelentkeznek a Dél-Afrikai elanda antilopoknál, amelyek a vegyi anyagokkal erősen szennyezet területeken élnek. Rendkívüli problémák jelentkeznek a szaporodás terén a bálnáknál, fókáknál, delfineknél, azaz a tengeri emlősöknél. Egyes tudósok rendkívül veszélyesnek ítélik a folyamatot az egész természetre nézve, mert csökken a genetikai variabilitás, ami az adott fajt rendkívül kiszolgáltatja a betegségekkel és környezeti változásokkal szemben.
 
A tudósok úgy vélik, hogy az evolúció sebessége az emberiség fennállása óta még soha nem volt ilyen gyors, mint mostanában, köszönhetően a több mint 100 000 vegyszer hatásának. Azokon a területeken, ahol erősen szennyezett a környezet, az endokrin hatású vegyszerekkel az emberi fajnál is gyakran fordul elő, a rosszul, vagy ki nem fejlődött nemi szervekkel születő kisfiúk magas aránya. Ugyanakkor ezeken a területeken megváltozik a nemek statisztikai aránya is, amely az eddigi statisztikákkal szemben eltolódik a kislányok magasabb születési aránya felé. A kutatások azt bizonyítják, hogy a változások majdnem minden férfi testében zajlanak, az utóbbi 50 évben a spermiumok arányszáma a férfiak spermájában majdnem a felére csökkent.
 
Az európai környezetvédelmi miniszteri szintű tárgyalásokon,már nem első alkalommal javaslat hangzik el, hogy szigorúan korlátozzák és ellenőrizzék azokat a vegyi anyagokat, amelyek hormonális hatással bírnak, minden megállapodást eddig sikerült Angliának, Írországnak és Romániának megtorpedóznia. Azzal indokolják döntésüket, hogy a vegyszerek nélkül, a mezőgazdaságuk nem tudna versenyképes maradni.
 

Szólj hozzá

katasztrófa evolúció vegyszer hermafroditizmus