2009. jan 12.

Pénzügyi válság

írta: Mark yhennon
Pénzügyi válság

Nemrégiben olvastam egy nagyon érdekes cikket, amelyben egy közgazdász feltette a lucsfontosságú kérdést a jelenlegi pénzügyi válsággal kapcsolatban. És nem csak feltette, de meg is válaszolta.

Röviden a válság lényege az, hogy a pénzintézetek olyan papírokaba fektették a vagyont, amire nem volt fedezet. Különösen figyelemre méltó, hogy az arab és a távol-keleti pénzpiacok nem invesztáltak pénzt ezekbe az akciókba! Magyarul: őket szinte semmilyen hátrány nem érte, éri a válsággal kapcsolatban. A távol-keleti tőzsdére nem is voltak hajlandók bevezetni a kétes értékű papírokat. De ez tényleg csak érdekességként (esetleg levonhatók bizonyos következtetések arra vonatkozóan, hogy mihez értenek a mostani közgazdászok).

A fontos kérdés az, hogy milyen pénz tűnt el a semmiben? Az a helyzet, hogy a nyugdíj- és egészségbiztosítási alapokba befizetett pénzünk jelentős hányada veszett oda. Utóbbi csak azokat az országokat érinti, ahol nincs állami TB, pl. USA. De a nyugdíjalap minket is érint, méghozzá súlyosan. Európában a magyar nyugdíjalapok szenvedték el a legsúlyosabb, 20%-os veszteséget. Célszerű mindenkinek felhívnia a nyugdíjbiztosítóját, és választ kérni arra a kérdésre, hogy őt személy szerint mekkora kár érte.

Érdekes jelenség még, hogy az országok saját pénzüket tolják befelé a pénzintézetek ajtaján, nehogy azok összeomoljanak. Persze ez a pénz nem ingyen kerül a bankokhoz, hanem általában a részvényeik nem kis százalékát kell ezért cserébe a hitelező államnak átadni.

Ugyanakkor furcsállom, hogy a valódi felelősökeről mindenki mélyen hallgat. Pedig nyugodtan kijelenthetjük, bármennyire is sztárolják magukat, a bankok a felelősei annak, hogy megtörténhetett ez a válság. Ehhez képest még van pofájuk úgy hirdetni magukat, hogy "megbízható", hogy mást ne említsek. Te megbízol abban, aki ellopja a pénzed, aztán szemrebbenés nélkül felhív telefonon, hogy ha van megtakarításod, fektesd be nála?

Szólj hozzá

bank válság pénzügy